Smoothies… gezond?

Ga jij even lekker! Je eet gezonder, maakt betere keuzes, maakt lekkere 'gezonde' smoothies.

Sta je vol verbazing op de weegschaal, is er gewicht bij, in plaats van af... dat is even lekker!

Hoe is dat nu weer mogelijk. Kijk even mee of hier één van de dingen bij staan, die je gezonde leefstijl saboteren.

 

Vezel

Wanneer je te weinig vezels toevoegt, krijg je weer eerder trek. Ook helpen vezels je darmfunctie, dus de stoelgang goed op gang te houden. Wat kun je als vezelrijke groenten toevoegen, bijvoorbeeld boerenkool
(2x zoveel vezels als spinazie), avocado, peren en lijnzaad. Probeer 10 gram vezels aan je smoothie toe te voegen en je zult het verschil snel merken.

Eiwit

Maak je de smoothie nog steeds met fruit en ijsblokjes, dan is het misschien best heel lekker, maar krijg je er weinig energie ervan. Het lichaam heeft eiwit nodig. Probeer met zuivelproducten bijvoorbeeld Griekse yoghurt (die heeft meer eiwit als gewone yoghurt) of amandel- of sojamelk als basis van de smoothie in plaats van ijs. Andere goede bronnen zijn noten en zaden.

Fruit

Rijk aan vezels, voedingsstoffen en hebben natuurlijke zoetstoffen. Veel beter dan de kunstmatige suikers en zoetstoffen. Let echter wel op dat wanneer je een smoothie maakt met heel veel fruit, je toch alweer gauw zo`n 500 kcal extra binnenkrijgt. Daarbij wordt de suiker uit fruit lekker snel verbrandt, waardoor je weer lekker snel honger krijgt. En vergis je niet, fruitsuiker heeft net zoveel calorieën als gewone suiker en slaat ook gewoon op in vet als je teveel binnenkrijgt.

Suiker

Een groene smoothie helemaal zonder suikers, smaakt wel heel erg groen. Dat je wat zoet erin wil, is dus niet zo raar. Probeer de smoothie op smaak te brengen met de zuivel (zitten ook suikers in), wat fruit, vers het liefst, maar uit de vriezer is soms een hele goede optie. Voeg ingevroren stukjes banaan toe en de smoothie wordt veel romiger.

Teveel

Dat is inderdaad de grootste valkuil. Teveel: teveel fruit, teveel noten, teveel avocado en andere gezonde dingen. Wanneer je teveel van van alles erin doet, is de smoothie wel gezond, maar wel een absolute calorieën bom. Dus ga lekker aan de smoothie, maak hem evenwichtig met groenten, fruit, zuivel en noten. Heerlijk, met niet teveel van alles, maar vooral evenwichtig en dus gezond.

Heb jij een lekker recept voor een gezonde smoothie? Deel het met ons en laat je recept hieronder in de comment achter.

Kijk voor meer gezondheidstips op: EHVoeding

Gerelateerde artikelen

Antioxidanten

Door:

Antioxidanten*, één van de toverwoorden van de gezondheidsmagazines, je kunt geen blad openslaan of er wordt wel iets over verteld, fabels en feiten.

Lees verder

FemNa40