Superfood camu camu

Vitamine C plús antidepressivum?

Ik heb eerder een blog geschreven over vitamine C; de anti-stress vitamine die wij mensen helaas niet meer zelf kunnen aanmaken in ons lichaam.

Hoogste tijd nu om ook eens te schrijven over camu camu; de superfood waarin heel veel vitamine C zit.

 

Veel vrouwen gebruiken antidepressiva; volgens twee erkende Amerikaanse artsen zou camu camu ook werken als een antidepressivum. Ik heb daar zo mijn eigen ideeën over.

Camu camu; een geschenk uit het Amazone regenwoud

Camu Camu (Myrciaria dubia) is een struik die oorspronkelijk voorkomt in vochtige gebieden in het Amazone gebied; Zuid Amerika dus. Aan deze struik groeien geel/paarsachtige besjes die door de oorspronkelijke bewoners niet werden gegeten, waarschijnlijk omdat ze heel erg zuur waren. Tegenwoordig weten we dat ze een hoge dosis waardevolle voedingsstoffen bevatten waaronder een extreem hoge dosis vitamine C.

Daarom dat de belangstelling hiervoor de laatste tien jaar flink is toegenomen. Tegenwoordig zijn er plantages waar deze struik wordt gekweekt. De rijpe bessen worden na het plukken gevriesdroogd en de pulp wordt vermalen tot een poeder. Dit poeder wordt in Zuid Amerika gebruikt als smaakmaker in bv ijs, jam en snoepgoed. In het westen wordt het tegenwoordig vooral gezien als superfood. Het is beschikbaar in losse poedervorm of capsules.

Camu camu bevat een hoge dosis vitamine C

Zoals gezegd is camu camu bekend geworden door het hoge gehalte vitamine C dat erin zit. Het is de op één na rijkste bron van natuurlijke vitamine C op Aarde. (In Australië schijnt een vrucht te groeien die nóg iets meer vitamine C bevat.) Dit hoge gehalte vitamine C blijft grotendeels bewaard in de poedervorm. Eén theelepel camu camu bevat ongeveer net zoveel vitamine C als 20 sinaasappels. Tja, daar kunnen onze sinaasappels natuurlijk niet tegenop!

In mijn blog over vitamine C heb ik al uitgelegd wat de grote voordelen zijn van voldoende gebruik van vitamine C. Ik zal dit hier niet meer helemaal herhalen, maar lees vooral Vitamine C; heb jij misschien last van beginnende scheurbuik?, zéker als je last hebt van vage kwaaltjes en klachten.

Superfood of voedingssupplement?

Het grote voordeel van natuurlijke producten zoals camu camu is dat het méér vitale voedingsstoffen bevat dan uitsluitend vitamine C. Dit pleit ervoor om camu camu te gebruiken in plaats van vitamine C.
Een voedingssupplement, hoe waardevol ook, bevat uitsluitend die ene vitamine of mineraal (of een combinatie, afhankelijk van wat voor voedingssupplement het is).

Maar vitamines en mineralen werken nooit alleen. Ze hebben andere voedingstoffen nodig om werkzaam te zijn. Daarom dat voedingssupplementen alléén niet werken; ze hebben de vitale voedingstoffen uit ons voedsel nodig om hun werk te kunnen doen. Gebruik éérst gezonde voeding, dan pas superfoods en dan pas supplementen zeg ik altijd. Andersom heeft echt geen zin.

Wie betaalt er onderzoeken om bessen te promoten?

Er zijn weinig wetenschappelijke onderzoeken te vinden die kijken naar de werking in ons lichaam van natuurlijke voedingsmiddelen. Goede wetenschappelijke onderzoeken zijn namelijk duur dus je moet behoorlijk wat geld hebben om dit te kunnen doen. Wie zou dit moeten betalen? De camu camu boeren in Bolivia? De farmaceutische industrie gaat het zeker niet betalen, want op natuurlijke voedingsmiddelen kun je geen patent aanvragen, dus er valt niets te verdienen aan deze besjes.

Toch vond ik een interessant onderzoekje waarbij de helft van 20 rokers (mannen) dagelijks camu camu sap kreeg te drinken en de andere helft vitamine C tabletten gebruikten. Na een week bleek dat de camu camu drinkers een aanzienlijke verlaging lieten zien van de mate van ontstekingen.

Ook bleek camu camu sterker als antioxidant te werken dan vitamine C.  Dit is te verklaren uit het feit dat camu camu méér bevat dan uitsluitend vitamine C. Blijkbaar werkt de vitamine C in camu camu beter in samenwerking met de andere vitale voedingsstoffen die erin zitten.

Camu camu is méér dan alleen vitamine C

Naast vitamine C bevat camu camu allerlei andere vitale voedingsstoffen, denk hierbij aan vitamine B1 en B2, calcium, ijzer, fosfor en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten en allerlei andere stoffen zoals bètacaroteen, niacine en potassium.  Ik ben geen expert op dit gebied en weet niet precies wat al deze stofjes zouden (moeten) doen in je lichaam.

Ik ben niet zo van -meten is weten-, zeker niet met ons lichaam, maar tijdens mijn zoektocht vond nog twee interessante onderzoeken die mijn aandacht trokken. Omdat 75% van de anti-depressiva door vrouwen wordt gebruikt (!) wil ik je deze informatie zeker niet onthouden.

Camu camu als natuurlijke antidepressivum?

Er zijn twee veel gelezen, Amerikaanse artsen van aanzien die onafhankelijk van elkaar de anti-depressieve werking van camu camu hebben beschreven. De eerste is Dr Gary Null die het boek 'The Clinician’s Handbook of Natural Healing' heeft geschreven. De tweede is Dr James Duke, auteur van o.a. het boek 'The Green Pharmacy'.

Zij beschrijven uitgebreid de verschillende stofjes die in camu camu zitten en die daardoor een anti-depressieve werking zouden hebben. Denk hierbij aan potassium, ascorbine zuur, calcium, fenylalanine, thiamine enz.
Ik geloof direct dat deze stofjes er allemaal inzitten en een positieve werking hebben op je hersenen.
Toch ben ik van mening dat er iets anders aan de hand is waarom camu camu een goed antidepressivum zou kunnen zijn.

Is een depressie een ziekte of een teken van uitgeput zijn?

Een depressie kan natuurlijk veel oorzaken hebben. Maar omdat ik geloof in een holistische benadering van ons lichaam, ons hoofd en lichaam zijn één geheel, geloof ik niet dat een depressie iets is dat alleen in ons hoofd 'zit'. Een depressie is iets van het hele lichaam. Ik geloof dat een depressie ergens een vorm van gebrek aan energie is.

Gebrek aan energie dat zich opbouwt o.a. doordat een lichaam jarenlang niet voldoende juiste bouwstoffen binnen krijgt. Ik sluit niet uit dat dit de reden is waarom zoveel vrouwen antidepressiva gebruiken: veel vrouwen 40+ zijn lichamelijk uitgeput. Ofwel door jarenlang gebrek aan voedende voeding ofwel door op een andere manier jarenlang op hun tenen te hebben gelopen. Bewust of onbewust.

Je hoeft het niet met me eens te zijn, ik kan het niet 'bewijzen'. Maar toen ik zelf in mijn burnout zat en mijn lichaam uitgeput was, had ik behoorlijk last van depressieve klachten terwijl er geen enkele 'reden' voor was. Nadat ik fysiek weer opknapte verdwenen ook de depressieve klachten.

Een dierbaar persoon in mijn leven heeft een poging tot zelfmoord gedaan en kwam in een psychiatrische kliniek terecht waar ze gelijk aan de anti-depressiva werd gezet. De diagnose was ook heel snel 'depressief'. Een jaar later kwam ze onder behandeling van een arts én een psychiater die allebei concludeerden: deze mevrouw is niet depressief, maar gewoon helemaal uitgeput! Dat idee had ik vanaf het allereerste begin al. Helaas zit ze nog aan de anti-depressiva, want daar ben je niet zomaar een, twee, drie vanaf.

Camu camu als natuurlijke antidepressivum

Als je het idee hebt dat er een kern van waarheid zit in mijn verhaal, dan is het logisch dat camu camu als antidepressivum werkt. Mede dankzij de grote dosis vitamine C wordt je hele lichaam ondersteund en versterkt. Je krijgt er weer energie van, met name omdat het je bijnieren ondersteunt waar het belangrijke hormoon cortisol vandaan moet komen dat je energie geeft.

Méér energie zou minder depressieve klachten kunnen betekenen, omdat je voelt dat je minder hulpeloos bent en méér in staat om het leven weer op te pakken en zelf vorm te geven zoals jij dat graag wilt. Is dit raar gedacht van mij of niet?

Hoe gebruik je camu camu?

Camu camu is heel makkelijk in gebruik omdat het een poedertje is. Een overdosis vitamine C plas je uit, wil je echt volop vitamine C binnenkrijgen neem dan twee of drie keer per dag een theelepeltje camu camu in een glas water, een sapje of smoothie. Gebruik niet eenmalig 3 theelepels, nogmaals, dan plas je het grotendeels uit.

Camu camu is volop verkrijgbaar in webwinkels. Helaas verbiedt de overheid mij om je hier een link te geven naar een goede webwinkel, je zult dus zelf even goed moeten googelen. Kies bij voorkeur voor biologische producten. Die zijn niet goedkoop, dat is wel een nadeel van camu camu. Vitamine C supplementen zijn veel goedkoper.

We leven in zo’n rijke tijd! Tien jaar geleden hadden we niet de beschikking over dit soort producten. Nu wel. Maar er gebruik van. Doe er je voordeel mee. Kijk wat het voor je kan betekenen. Leer goed luisteren naar je lichaam. Bouw in overleg met je arts of therapeut je antidepressivum langzaam af als dit haalbaar is.
Die bestrijden je symptomen maar helpen je niet om je lichaam weer mee op te bouwen.

Kijk vooral ook wat voor voeding je verder nog in je leven nog hebt, zodat je jouw dromen waar kunt gaan maken. En bedenk dat voeding véél meer is dan alleen dat wat je in je mond stopt.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. www.energiekevrouwenacademie.nl

Gerelateerde artikelen

‘Groene’ cola

Door:

Afgelopen week heeft Coca-Cola groot uitgepakt: eindelijk is er nu supergezonde cola met een milieuvriendelijke verpakking. Speciaal voor dit product is het concern afgestapt van de vertrouwde kleuren rood met wit.

Lees verder

FemNa40