Rood vlees schadelijk of niet?

Afgelopen week gonsde het wereldwijd in gezondheidsland. Van rood vlees zou je namelijk kanker krijgen.

Volgens het NRC is worst even kankerverwekkend als asbest. Metro kopte dat bacon net zo kankerverwekkend is als roken.

Hart van Nederland meldde dat een knakworst ongezonder is dan asbest. Wat is hiervan waar?

 

Gebrek aan groenten

De typische vleeseter is gewoonlijk niet zo dol op groente. Het argument is vaak dat ze geen konijn zijn. Toch is voldoende groenten eten effectief in de strijd tegen kanker.

Rood vlees is rood vanwege de hemoglobine, de kleurstof in bloed. Hemoglobine bevat veel ijzer. Hoewel ijzer een gezonde stof is, is het ook zeer reactief. IJzer heeft antioxidanten nodig uit bijvoorbeeld groente en fruit, om mogelijke oxidatieschade in de darmen te beperken.

Vervuild

Het meeste vlees is afkomstig van mishandelde dieren, die preventief medicaties kregen en verkeerd voer.
Veel dieren krijgen namelijk maïs te eten. In maïs zit bijna 35 keer meer omega 6 dan omega 3. Wie meer van mij leest, weet dat teveel omega 6 vetzuren ontstekingsziekten kan aanjagen.

Wist je dat de meeste diervoeding (soms ook bio) genetisch gemanipuleerd is? Dat is om de gewassen resistent te maken tegen landbouwgif. Diervoeding staat dus om deze reden stijf van de bestrijdingsmiddelen.
Deze hopen zich op in het vlees van de dieren, wat wij weer eten.

Relatief risico of absoluut?

Relatieve cijfers klinken erg schokkend en worden vaak door journalisten misbruikt. Volgens de WHO stijgt de kans op dikke darmkanker met 18% als je dagelijks een stukje bewerkt vlees eet. Dat klinkt zorgwekkend.

Als we dit vertalen naar het absolute risico, dan valt het wel mee. Volgens het CBS had op 1 januari 2010 3,7 op de 1000 Nederlandse mannen dikke darmkanker.

In de praktijk betekent een stijging van 18% in absolute zin dat er 4,3 op de 1000 mannen dikke darmkanker hebben, wanneer zij massaal elke dag veel bewerkt vlees zouden eten.

Bereidingswijze

Tijdens het bakken van vlees ontstaat er een bruinige korst. Dat bruine korstje ruikt en smaak wellicht lekker, maar is ondertussen wel bewezen kankerverwekkend te zijn. Ook de korst van brood en friet bevat deze bruine aromatische laag, die kankerverwekkend is.

Vlees vermijden en vervolgens friet en brood eten is dus niet het antwoord.

Bewerkt versus onbewerkt

Bewerkt vlees zit vol met geraffineerd zout, E-nummers en nitraten om het te conserveren. Ook deze nitraten worden in verband gebracht met kanker. Het beste is dus om vlees te eten van wilde of grasgevoerde dieren. Deze zijn niet bij Albert Heijn te krijgen, maar wel online bij Schotsehooglanders.nl en vleesvandewoestegrond.nl.

Hormonen

Vlees bevat vaak oestrogeenachtige hormonen die ook kanker kunnen aanjagen. Het probleem is dat niet enkel vlees de boosdoener is, er zijn nog veel meer bronnen van oestrogenen in ons dagelijks leven.

Kraanwater, plastic drinkflesjes, soja en bier zijn voorbeelden van bronnen van oestrogeen. Vlees en bier gaan bij mannen trouwens vaak samen.


In het boek Hoe word je 100? van William Cortvriendt kwam naar voren dat je beter als vegetariër door het leven kunt gaan. De meeste mensen krijgen dan niet bovengenoemde schadelijke stoffen binnen. Als je toch vlees wilt eten, kun je beter voor wild, vis of gevogelte kiezen.

Gevogelte is mager vlees. Dieren slaan hun gifstoffen vaak op in het vet, dus als je onzuiver en vet vlees eet, krijgt je lichaam met aardig wat gifstoffen te maken.

Wat doe ik zelf?

Ik schaar mezelf onder de groep flexitariërs. Ik eet dus voornamelijk vegetarisch, maar soms eet ik iets dierlijks zoals kaas, ei, kip of wilde vis. Rood vlees eet ik zelden.

Ik heb jarenlang met zware dierlijke diëten geëxperimenteerd, maar mijn gezondheidsklachten bleven. Nu ik grotendeels plantaardig eet, is mijn gezondheid enorm vooruit gegaan.

In dierlijke producten zitten voedingsstoffen die niet in planten te vinden zijn, zoals tweewaardig ijzer, creatine, carnosine, vitamine D en B12. Deze stoffen kan je lichaam stuk voor stuk voor langere tijd opslaan, dus is het niet nodig om 3 keer per dag iets dierlijks te eten.

De wateroplosbare vitamines B en C plassen we elke dag uit, dus hebben we wel dagelijks in flinke porties nodig.

Ik ben altijd hongerig naar nieuwe kennis. Recent heb ik de Universiteit van Nederland ontdekt. Dit is een podium waar de beste professoren hun kennis delen.

Interessant was een recent college van professor Hamelink, waarin hij vertelde waarom we de media niet moeten geloven. Volgens hem zijn de media een middel om de bevolking te sturen.

Wat zou de WHO voor verborgen motieven kunnen hebben?

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Gerelateerde artikelen

Bio-LOGISCH

Door:

Het woord zegt het eigenlijk al, bio-LOGISCH. Voedsel, brandstof voor lijf en leven, waarom zou je jezelf niet het beste gunnen? Ik heb al verschillende keren geschreven over eten waarvan is gebleken dat het goed is.

Lees verder

FemNa40