Aminozuren: De helpende hand

Aminozuren zijn de helpende hand voor het vervoer en opslag voor alle voedingsstoffen in het lichaam.

Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsels bestaan uit aminozuren.

 

Aminozuren geven de cellen niet alleen structuur, maar zijn ook voor het vervoer en de opslag van alle voedingsstoffen die van cruciaal belang zijn. Aminozuren beïnvloeden de functies van organen, klieren,
pezen of aders.

Zij zijn essentieel bij wondgenezing en herstel van weefsel (vooral spieren, botten, huid en haren) en tevens voor het tegengaan van de negatieve gevolgen die in samenhang met stofwisselingsstoornissen staan.

Het menselijk lichaam bestaat voor 20 procent uit proteïnen. Proteïnen, ook wel eiwitten genoemd, spelen een sleutelrol in bijna alle biologische processen. Aminozuren zijn de bouwstenen van de proteïnen.

De betekenis van aminozuren voor het menselijk welzijn neemt toe

Meirion Jones een gerenommeerde journalist van de BBC vertelde dat veel artsen, anders dan jaren geleden, bevestigen dat de toevoeging van aminozuren ook in de vorm van voedingssupplementen positieve effecten kan hebben.

Jones en Erdmann legden de veranderingen van de medische gemeenschap in een reportage als volgt uit: 'Helaas verhinderen in het dagelijks leven een aantal factoren dat ons lichaam alomvattend en evenwichtig met deze cruciaal belangrijke stoffen voorzien worden.

Tot deze factoren behoren schadelijke milieu-invloeden door verbranding van fossiele brandstoffen, toevoeging  van hormonen aan dieren voor de slacht, het intensieve gebruik van meststoffen in de landbouw en last but not least gewoonten zoals roken en alcoholconsumptie.

Nog erger is het voedingsstoffenverlies van voedingsmiddelen tijdens de bewerking, dus in de tijd van de oogst totdat ze uiteindelijk op ons bord belanden. Doordat ze het lichaam optimaal van voedingsstoffen voorzien, helpen aminozuren het voedingsstoffen verlies te vervangen en bij te dragen tot welzijn en vitaliteit'.

In Duitsland komt een actuele studie van het DAK tot de conclusie dat vooral steeds meer oudere mensen aan ondervoeding lijden: 'Heeft het lichaam een tekort aan energie en voedingsstoffen, dan kan het lichaam zijn fysieke en geestelijke functies niet handhaven.

Zonder de nodige vitaminen, eiwitten (aminozuren), sporenelementen en mineralen dreigen zwakte en stofwisselingsstoornissen met ernstige secundaire ziekten'.

Het aminozuren-pool moet kloppen

Jones is van mening dat bijna elke volksziekte het resultaat van een onevenwichtigheid in onze stofwisseling is. Voor een evenwichtige stofwisseling is de zogenaamde aminozuren-pool aanzienlijk medeverantwoordelijk.

Het aminozuren-pool beschrijft de volledige hoeveelheid van de in het menselijk lichaam beschikbare vrije aminozuren. De grootte van deze pool is bij een volwassen man ongeveer 120 tot 130 gram.

Nemen wij eiwitten in onze voeding op, dan worden de proteïnen in het maag-darmkanaal in individuele aminozuren afgebroken en in het lichaam weer tot nieuwe proteïnen gevormd.

Dit complexe biochemisch proces staat bekend als eiwit biosynthese. Drie tot viermaal per dag wordt de hele aminozuren-pool omgezet of »uitgewisseld«. Het lichaam moet dus constant met nieuwe aminozuren worden aangevuld.

Deels via het eiwit biosynthese en deels via de voeding of door inname van voedingssupplementen. Het doel is dat het aminozuren-pool op elk gewenst moment volledig en in de juiste combinatie wordt gehandhaafd.

Heeft het lichaam een of meerdere aminozuren niet in voldoende hoeveelheid ter beschikking, dan wordt de vorming van proteïnen verzwakt en de stofwisseling functioneert slechts in beperkte mate.

Niet alleen voor oudere mensen, maar ook voor jongere mensen geldt: Een beperkte verzorging van voedingsstoffen kan veel negatieve gevolgen hebben, zoals overgewicht, haaruitval, huidproblemen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen, potentieproblemen maar ook artrose, diabetes, cardiovasculaire onevenwichtigheden (hoge cholesterolgehalte hoge bloeddruk) of problemen tijdens de overgang.

Bronnen
Erdmann, R. & Jones , M., (1987) The Amino Revolution, First Fireside Edition.
DAK-Studie: Immer mehr Senioren mit Mangelernährung in Klinik, Hamburger Abendblatt (december 2011)

Gerelateerde artikelen

De druk om slank te zijn

Door:

Een verstoorde relatie met voeding staat genieten in de weg. De start van het nieuwe jaar is voor velen reden om de touwen weer stevig aan te trekken als het gaat om eten.

Lees verder

FemNa40