De druk om slank te zijn

Een verstoorde relatie met voeding staat genieten in de weg. De start van het nieuwe jaar is voor velen reden om de touwen weer stevig aan te trekken als het gaat om eten.

De overdaad aan lekkere gerechten tijdens de feestdagen moet worden gecompenseerd en er worden veelvuldig voornemens gemaakt om in 2015 weer op de lijn te letten.

 

Uit onderzoek van iVOX* in opdracht van Weight Watchers blijkt dat 90% van de Nederlandse vrouwen een bepaalde druk voelt van de maatschappij als het gaat om voeding. Hierdoor ontzeggen vrouwen zich gerechten die ze eigenlijk graag lusten of eten deze met een schuldgevoel.

'Veel vrouwen hebben een verstoorde relatie met voeding. Zij voelen continue druk om rekening te houden met hun gewicht en laten gerechten staan waarop ze eigenlijk dol zijn, zoals brood en pasta. Dat is frustrerend en niet nodig', aldus Sabine de Prest, woordvoerder van Weight Watchers.

Op station Haarlem Centraal werden daarom recentelijk duizenden boterhammen met kaas uitgedeeld aan reizigers met de boodschap: 'We mogen weer eten’, om mensen op deze manier aan te moedigen weer te genieten van eten.

De uitgedeelde boterhammen op Haarlem Centraal werden dankbaar in ontvangst genomen: 'Een bruine boterham met kaas vind ik het lekkerste dat er is. Dit kan ik echt niet missen', aldus Roos, stewardess. Toch gaat ook het eten van het geliefde broodje kaas vaak gepaard met een schuldgevoel. 

Van de Nederlandse vrouwen geeft 79% aan het gevoel te hebben dat de samenleving van hen eist dat ze slank zijn. Met als gevolg dat zij met name koolhydraten laten staan. Bijna 1 op de 5 Nederlandse vrouwen vervangt
’s morgens brood door iets anders, omdat zij denkt er dikker van te worden.

Van de vrouwen verkiest 25% ’s middags een salade boven een belegd broodje om dezelfde reden. En 1 op de 10 Nederlandse vrouwen slaat wel eens het ontbijt over om later op de dag meer te kunnen eten.

Genieten van eten mét brood

Het vernieuwde programma van Weight Watchers is ingericht op de persoonlijke voorkeuren van leden.
Zo worden bijvoorbeeld ‘brood & pasta‘, ‘vlees & vis’ of ‘veggiefans’ onderscheiden. Door de punten van de voedingsmiddelen te tellen tot een maximaal totaal, zullen leden nooit teveel eten.

'Het is de bedoeling dat mensen weer volop kunnen genieten van eten. Ons ProPoints® programma helpt mensen om de relatie met voeding weer in balans te brengen en tegelijkertijd op een gezonde manier af te vallen. Hierbij moet ook plaats zijn voor een pleziertje. Alleen zo kun je opnieuw een gezonde relatie met voeding opbouwen en behouden', aldus Sabine de Prest.

Achtergrond onderzoek

De resultaten kwamen tot stand via een online onderzoek dat in oktober 2014 is uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX onder 1000 Nederlandse vrouwen tussen 18 en 54 jaar, representatief gewogen op leeftijd en opleidingsniveau.

Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40