Bacteriën… vriend of vijand?

Ik wil graag wat schrijven over bacteriën, zodat we beter kunnen begrijpen wat ze doen en waarvoor.

We denken vaak dat we moeten oppassen voor bacteriën, maar is dat wel terecht?

Mede in samenwerking met Hugo van Beurden, oprichter en eigenaar van Bio2Dental, komen deze blogs tot stand. Bio2Dental is expert op dit gebied.

 

Enge monsters

Waarschijnlijk zal de meerderheid van ons antwoorden dat bacteriën vijanden van de mens zijn. Een logisch antwoord, want over het algemeen worden bacteriën afgebeeld als enge monsters die het op ons voorzien hebben. Kijk maar eens een avondje naar de reclames op tv.

Zijn bacteriën wel zo schadelijk?

Is dit beeld wel terecht? Natuurlijk zijn er bacteriën die schade kunnen aanrichten en natuurlijk zijn er veel ziektes die worden veroorzaakt door bacteriën, maar wat veel mensen niet weten is, dat wij leven bij de gratie van bacteriën die op, in en om ons lichaam aanwezig zijn.

Wat is een samenleving van bacteriën?

Bacteriën zwermen niet alleen los om ons heen, maar zijn vaker aanwezig in clusters. In deze clusters vind je vele soorten bacteriën die met elkaar samenleven en samenwerken. Deze clusters vind je bijvoorbeeld op onze huid. De samenstelling is zodanig dat ze de bewoners een optimale leefomgeving biedt.

De bewoners  kunnen zich razendsnel aanpassen aan een nieuwe omgeving of aan een nieuwe situatie. Op deze manier beschermen bacteriën zichzelf tegen de boze buitenwereld. Deze eigenschap is ook handig voor ons, want de bacteriën op onze huid, in de mond en in de darmen beschermen ons ook tegen dezelfde boze buitenwereld.

Gevaar

Stel je eens voor dat wij geen bescherming van bacteriën in de mond zouden hebben. Elke bacterie/virus/
schimmel die we met het voedsel binnenkrijgen, zou een potentieel gevaar opleveren. Sterker nog, zonder deze bacteriën worden we niet heel erg oud of we moeten ons hele leven in een steriele omgeving blijven wonen.
Erg nuttig dus die bacteriën om ons heen.

Fout

Helaas kan het toch nog misgaan, bijvoorbeeld als de beschermende bacterielaag en onderliggende huid door een slimme truc wordt gepasseerd en er toch bacteriën in de bloedbaan terechtkomen. Bijvoorbeeld door een tekenbeet waarbij er bacteriën in de bloedbaan komen of door de prik van de malariamug.

Bij een voedselinfectie komen er teveel schadelijke bacteriën in de darm of zijn het bacteriën die extra veel schadelijke eigenschappen hebben. Ook kan het misgaan omdat het lichaam te heftig reageert op de aanwezige bacteriën of omdat een bacteriecluster uit balans raakt door externe factoren.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij PARODONTITIS (tandvleesontsteking), waarover ik in de volgende blog zal vertellen.

Conclusie

Uit bovenstaand verhaal blijkt dat het antwoord op de beginvraag: 'zijn bacteriën onze vriend of vijand', moeilijk te beantwoorden is. Vaak zijn bacteriën onze vriend, maar er zitten ook rotte appels tussen. Net mensen dus die bacteriën!

Gerelateerde artikelen

Bedoelen

Door:

Wat doe je ’s ochtends het eerst als je de badkamer binnenloopt? Start je met tandenpoetsen? Zo ja, waar begin je dan, links onder, rechtsboven of aan de voorkant bijvoorbeeld? Geen flauw idee? Ik ook niet.

Lees verder

FemNa40