Wil jij dat je dromen uitkomen?

De essentie van dromen.

'Dromen worden werkelijkheid' en 'hier kun je alleen maar van dromen'.

Twee veelvoorkomende uitspraken. Maar slaan ze ergens op?

 


Moet je wel willen dat je dromen werkelijkheid worden? Vaak lijken dromen een onsamenhangende massa aan beelden te zijn. En kun je zeggen dat je ergens alleen maar van kan dromen? Hebben we dan invloed op wat we dromen? Een droom is een raadselachtig fenomeen.

Dromen onder de loep

De meerderheid van de mensen gelooft dat dromen de toegang tot ons onderbewustzijn vormt. Dit komt naar voren in een onderzoek uit de US in 2009, wat gepubliceerd is in de Journal of Personality en 
Social Psychology, waaruit meer dan de helft deze mening blijkt te hebben.

Het onderzoek is ook uitgevoerd in India en Zuid Korea, waar een nog groter percentage - tussen de 74% en 65% - deze mening blijkt te delen.

Onderzoek wijst uit dat het onderbewustzijn niet zo mystiek is als mensen denken, maar dat dromen eerder een samenvoeging zijn van prikkels die je hersenen de voorgaande dag hebben opgepikt, waaruit een verhaal ontstaat. Je hersenen blijken dus het werk te doen en niet per se je onderbewustzijn.

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat dromen ook tot stand komen en worden beïnvloed door de dingen die tijdens je slaap om je heen gebeuren. Zo kunnen wellicht geluiden die tot je doordringen of geur en gevoel invloed hebben op wat je droomt.

Heb je het bijvoorbeeld koud in je slaap? Wellicht is dat de reden dat je droomt dat je op skivakantie bent.
Ook hebben de prikkels die je onbewust oppikt gedurende de dag invloed op je dromen.

Ben je ervan overtuigd dat je de toekomst kunt voorspellen doordat je droomt over wat er de volgende dag gaat gebeuren? Ga dan eens na of je niet heel toevallig bent blootgesteld aan het nieuws op de radio of wellicht heb je een krant voorbij zien komen.

Je hoeft je op dat moment niet bewust te zijn van wat je hoort en ziet, maar het zou zomaar kunnen dat je hersenen toch het een en ander oppikken wat naar boven komt op het moment dat je slaapt. Zo ontstaat wellicht iets waar je voorheen van dacht dat het een voorspellende droom was.

Vaak lijkt het erop dat hoe slechter je slaapt, hoe gekker je droomt. De raarste nachtmerries en inzichten zijn vaak het resultaat van een overactief brein. Het is raadzaam je technische apparatuur buiten de deur van je slaapkamer te houden en te zorgen voor een rustige slaapomgeving.

Herken je jezelf in dit artikel? Wat kun jij over je dromen vertellen? Laat het ons weten in een reactie!

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40