Jan Miller; inspiratiebron voor 40+

Welke vrouw weet nu niet dat sporten en bewegen goed voor haar is? Ken jij er een? Ik niet.

Toch zijn er veel vrouwen die er niet of nauwelijks aan toe komen. Terwijl ze het dikwijls zo hard nodig hebben om de dagelijkse spanning van zich af te schudden.

Hoe zet jij jezelf blijvend in beweging? Als dit een uitdaging voor je is, ga ik nu proberen daar iets aan te veranderen.

 

Heeft je geheugen een opfrisser nodig?

Waarom zou je gaan sporten? Heb je nog een goede reden nodig om je geheugen wat op te frissen? Hier komt mijn top tien:

  • betere nachtrust en ontspanning (voor veel vrouwen 40+ een probleem)
  • betere weerstand (onder andere tegen ziektes of stress)
  • betere stofwisseling
  • meer spierkracht
  • beter conditie en uithoudingsvermogen
  • strakker en lekker in je vel zitten
  • betere concentratie
  • beter humeur
  • weerbaarder tegen tegenslagen
  • trots op jezelf zijn

Doe je nog niets, ga dan bewegen. Beweeg je al, ga dan eens sporten. Sport je al? Chapeau! Inspireer dan andere vrouwen om ook te gaan sporten want jij kent als ervaringsdeskundige de vele voordelen ervan.

Niemand kan je motiveren

Ik zou willen dat ik iedere vrouw kon laten voelen wat ík voel als ik terugkom van mijn rondje hardlopen of mijn dagelijkse 30 push-ups heb gedaan op mijn yogamatje. De kracht die ik dan voel in mijn lijf waarvan ik weet dat het ook zoveel mentale weerbaarheid geeft, is onbetaalbaar.

Ik voel mij nu op mijn 53ste veel krachtiger en sterker dan 10 jaar geleden, zelfs dan 20 jaar geleden! Tot op hoge leeftijd kunnen we spieren blijven opbouwen. Oud worden komt door stil zitten. Basta!

Maar je moet het zelf gaan voelen. Het slechte nieuws is dat ik je niet kan motiveren. Dat kan je alleen zelf.
Als je echt niet wilt sporten, ga jij niet sporten. Maar ik kan je misschien wel inspireren om in beweging te komen.

Maak het verlangen groter

Je komt alleen in beweging, met andere woorden je gaat alleen iets nieuws ondernemen, als de pijn van wat je nu hebt óf het verlangen naar wat je wilt bereiken groot genoeg is. Wat wil jij bereiken? Het helpt om helder voor ogen te hebben waarom je wilt gaan sporten. Iets waar je vanaf wilt, ofwel de pijn, is niet de beste motivator. Ik geloof zelf véél meer in het zo groot mogelijk maken van het verlangen wat je wilt bereiken.

Tien kilo willen afvallen is niet motiverend. Wat wel motiverend is, is om te bedenken wat er dan allemaal wel niet kan gebeuren. Dat je dan je leuke rode rokje weer aan kunt, dat je zelfvertrouwen zal zijn gegroeid, dat je trots bent op hoe je er dan uitziet, dat je makkelijker op nieuwe mensen afstapt en vul zo maar aan.

Maak het groots in je hoofd! Fantaseer over een andere baan, voor jezelf beginnen of die leuke collega die begint te flirten met je. Je mag het zo mooi maken als je wilt. Het gaat er niet om dat je dat allemaal moet gaan realiseren maar dat je weet wat je koers is. Als je in Amsterdam op de trein stapt moet je weten of je naar Groningen of Maastricht wilt, anders ga je de verkeerde kant op.

Je op je zestigste vitaal willen voelen is niet inspirerend genoeg. Wat wél inspirerend is, is het beeld dat een nieuw vriendje van je kleinkind je vraagt of je haar moeder bent. Je 18 jarige kleinzoon die het vetcool vindt om met jou een lang weekend naar Londen te gaan. Weer als een puber verliefd worden na zoveel jaar alleen zijn. Of je iets te zware buurvrouw van 38 eruit lopen op een sprintje.

Creëer je eigen beeld wat jou gaat inspireren om blijvend te gaan sporten en maak dit beeld zo aantrekkelijk mogelijk. Hou dit vast op moeilijke momenten. Zie het niet als concreet einddoel maar als inspiratiebron.

Plan het in

Vraag 1 aan jezelf: 'hoe belangrijk is mijn gezondheid op een schaal van 1 tot 10'. Vraag 2 aan jezelf: 'hoeveel tijd mag dit krijgen in mijn (volle) agenda?'

Ik denk dat je wel weet wat ik bedoel. Er is altijd tijd. Het is een kwestie van prioriteit. Het meest effectief is om 2 keer per week intensief drie kwartier te sporten. Dat is meer dan genoeg. En begin met 1 keer per week.
Een half uurtje. Wees niet te streng voor jezelf. Bedenk dat sporten je ook heel veel tijd op gaat leveren omdat je weerbaarder, gezonder, sterker, positiever, opgewekter en energieker bent geworden. Ieder sportende vrouw kan je dat vertellen.

En vraag om hulp

Een onderdeel dat je niet moet onderschatten is dat je om hulp kunt vragen. En daar zijn wij vrouwen zo slecht in! Hulp om jou te helpen herinneren aan jouw verlangen. Dit betekent dat je support kunt vragen aan mensen die jou ook echt hiermee willen helpen. Samen met een vriend(in) sporten is altijd een prima motivator om je af en toe over de drempel te helpen. Of je partner vragen om je liefdevol maar resoluut de deur uit te zetten met je sporttas.

Mijn inspiratiebron is Jan Miller

Mijn inspiratiebron is Jan Miller, een Amerikaanse vrouw. Zij won op haar 70ste de Iron Man triatlon in Hawaii (in haar leeftijdsklasse uiteraard) met een recordtijd van 13 uur, 54 minuten en 25 seconden. In die tijd zwom ze 3,86 km, fietste ze 180,2 km en liep ze 42,195 km hard. Niet dat ik de behoefte heb om dat ook maar enigszins te evenaren hoor, maar het inspireert mij wel op mijn grenzen op te blijven zoeken. Zij was toen 17 ouder dan ik nu ben!

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit, help dan mee dit te verspreiden door het te delen met andere vrouwen. 

Vitaal verhalen lezen van Marjolein? Klik dan op: energiekevrouwenacademie.nl

Gerelateerde artikelen

Bepaal een deadline op je dromen

Door:

Waarom schuif je je grootste dromen al jaren voor je uit? Heb eens het lef om een deadline op je dromen te zetten. Zo maak je van je droom een doel, en vergroot je de kans dat je droom uitkomt.

Lees verder

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriën vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40