Vijf voordelen van bewegen

Rust roest en bewegen brengt zegen, dat leerde ik een aantal jaar terug van een studente fysio-therapie en weet je, het klopt als een bus.

Als je niets doet, weten we allemaal dat je stijf wordt en geen conditie hebt. Bewegen heeft echter veel voordelen, een zegen dus.

 

Voordelen van bewegen

Bewegen heeft ontzettend veel voordelen, maar ik houd het voor nu bij die voordelen die ik zelf iedere dag ervaar:
1. Bewegen werkt ontspannend
2. Bewegen is gezond
3. Bewegen in de buitenlucht of samen met iemand zorgt voor sociaal contact
4. Bewegen helpt om een gezond gewicht te krijgen en te houden
5. Van bewegen worden je botten en spieren sterker

Bewegen kun je doen op vele manieren. Je kunt natuurlijk kiezen voor bewegen in de vorm van sporten. Voorbeelden zijn: naar de sportschool gaan, een teamsport kiezen, zwemmen of hardlopen, maar recreatief kun je ook lekker bewegen, denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen.

Ik licht de voordelen van bewegen even toe aan de hand van wandelen. Waarom wandelen? Heel simpel,
omdat wandelen iets is wat de meeste mensen kunnen.

Wandelen werkt ontspannend

Lekker naar buiten of misschien juist de stad in, wandelen kan overal. Ik zelf vind lopen in de natuur erg lekker. De wind door mijn haar en de zon (of regen, we leven immers in Nederland) op mijn bol en de vogels die zingen, zorgen dat ik even alle andere dingen vergeet. Een break in het leven van alle dag.

Wandelen is gezond

Buiten lopen zorgt dat je zonlicht op je huid krijgt, hierdoor kun je vitamine D aanmaken. Dit gaat het makkelijkst zomers. Wandelen zorgt dat je lichaam in beweging is, hierdoor smeer je je gewrichten. Bewegen verlaagt je cholesterol en zorgt dat je hart beter kan werken.

Samen wandelen zorgt voor sociaal contact

Eenmaal buiten kom je makkelijk mensen tegen. Iemand groeten kost niets en vaak krijg je een groet terug. Menig keer raakte ik aan de praat met een andere wandelaar over het weer of de omgeving. Ook ik heb veel mensen ontmoet met wandelen door simpelweg een wandelgroep op Facebook op te richten.
We heten Walking Apart Together.

Vele wandelen vaak alleen, maar soms wandelen we gezellig samen. Hierdoor heb ik leuke mensen leren kennen en kom ik op onverwacht leuke plekken. Je hoeft natuurlijk zelf geen club op te richten, lid worden van een bestaande wandelclub kan natuurlijk altijd.

Wandelen helpt je een gezond gewicht te krijgen en te houden

Hiervoor moet je natuurlijk wel vaker dan één keertje wandelen. Het liefst dagelijks en ook tempo erin houden. Nee, niet hardlopen, met een kilometer of vijf per uur, een uurtje per dag, kom je een heel eind. Afvallen door wandelen gaat langzaam, maar is zeker mogelijk.

Van wandelen worden je botten en spieren sterker

Spieren worden sterker door ze te gebruiken. Ik heb dat zelf gemerkt. Ik wandel alle dagen van het jaar in mijn 365 wandelproject. Toen ik begon in 2012 liep ik dagelijks ongeveer 3,5 kilometer en soms een keertje 20.
Dat was dan een behoorlijk eind. Nu loop ik er nog steeds 3,5 dagelijks en soms wel tot wel 35 kilometer.

20 Kilometer is nu een afstand die ik makkelijk loop (vaak in het weekend), boven de 25 vind ik ver en boven de 30 heel erg ver, maar nog wel te doen. Kortom mijn lichaam kan meer hebben en dat kan jouw lichaam ook,
als je het maar gebruikt.

Kortom bewegen brengt zegen, rust roest. Belangrijk is wel dat je een vorm van bewegen zoekt die bij jou past. Als je fietsen leuk vindt, kies dan voor fietsen. De enige manier om bewegen echt goed en langdurig vol te houden, is namelijk door iets te doen dat jij leuk vindt.

Wil je meer weten over Walking Apart Together of mijn wandelproject,
kijk dan op gewichtsconsulenteonline.nl

Gerelateerde artikelen

Angst

Door:

Ben jij wel eens bang? Zonder dat je het durft toe te geven? Nee? Ik wel. En ik doe dan net of ik niet bang ben. In de hoop dat niemand het merkt. Stom, hè?

Lees verder

Bepaal een deadline op je dromen

Door:

Waarom schuif je je grootste dromen al jaren voor je uit? Heb eens het lef om een deadline op je dromen te zetten. Zo maak je van je droom een doel, en vergroot je de kans dat je droom uitkomt.

Lees verder

FemNa40