Nederland koploper met meeste sterfgevallen aan kanker

Eurostat heeft bekend gemaakt dat Nederland tot de landen behoort met de meeste kankersterfte in Europa. Alleen in Slovenië is het percentage hoger.

In ons land sterft ruim één op de drie mensen aan deze vreselijke ziekte.

Wat zijn de mogelijke oorzaken en wat kunnen we doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen?

 

Veel mensen zeggen dat de stijging gemakkelijk is te verklaren doordat we steeds ouder worden. Ik zou willen dat het waar was, maar het onderzoek laat duidelijk zien dat kanker ook steeds vaker bij relatief jonge mensen voorkomt.

Volgens cijfersoverkanker.nl neemt het aantal kankergevallen steeds meer toe in Nederland, soms zien we zelfs een verdubbeling ten opzichte van de metingen in 1990.

Wat is de oorzaak?

Er is niet eenvoudig één oorzaak aan te wijzen, want er zijn tal van mogelijke factoren. Ouderdom en genetische aanleg zijn er slechts twee. Helaas geloven veel artsen dat het hierbij stopt. Botte pech zeggen ze dan.

Gelukkig leren we steeds meer dat er met preventieve maatregelen op het gebied van leefstijl en voeding veel gedaan kan worden.

Waarin verschilt Nederland zo ten opzichte van de buurlanden, dat mogelijk de absurd hoge kankersterfte in ons land kan verklaren?

Stress

We weten dat stress ons immuunsysteem sterk kan beïnvloeden. Ons lichaam leunt in de strijd tegen kanker sterk op het immuunsysteem. Volgens de Europese Commissie staat Nederland aan de top als het om arbeidsproductiviteit gaat.

De andere landen in Europa hebben waarschijnlijk minder werkstress, waardoor hun immuunsysteem minder heeft te verduren.

Luchtkwaliteit

Velen weten dit denk ik niet, maar de luchtkwaliteit is nergens in de EU zo slecht als in Nederland. Recent kreeg ik een kaart onder ogen waaruit blijkt dat de lucht bij ons net zo slecht is als in China.

We hebben niet alleen veel industrie, maar ook de autodichtheid is in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Zelf maak ik thuis gebruik van zuiverende planten en een luchtreiniger.

Bestrijdingsmiddelen

Het PAN heeft recent becijferd dat in Europa ons land aan de top staat als het gaat om het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Aangezien deze stoffen als zwaar kankerverwekkend worden aangemerkt, is dit een zorgwekkende situatie.

Groenten zelf verbouwen, biologisch kopen of je groenten en fruit goed wassen kan dit probleem tackelen.

Selenium

In vergelijking met andere landen zit er in Nederland nog amper selenium in de bodem. Dit mineraal staat bekend als een krachtige remmer van kanker. Het kan ook de schildklier een boost geven.

Een goede bron van selenium kan zijn paranoten. Elke dag een klein handje paranoten voorziet ruim in de ADH van selenium.

Straling

Nergens op de wereld is de straling zo geconcentreerd als in Nederland. We wonen met veel mensen op een klein stukje land, waardoor er relatief veel zendmasten staan voor onze mobiele telefoons.

De doorvoersnelheid voor data gaat steeds verder omhoog. Ook TV en radio zijn overal digitaal uit de lucht te plukken. Wat dacht je van slimme meters voor ons gas- en elektraverbruik?

Wellicht is het grootste probleem nog de WiFi. We hebben allemaal een privénetwerk, net als onze buren.
Als je in de flat woont, krijg je de straling van tientallen buren binnen. Het lijkt soms net een openbare magnetron.

Zelf bel ik daarom met een oortje of gebruik ik de speakerfunctie. Al mijn computers zijn thuis bedraad.
Mocht ik soms even WiFi willen, dan heb ik daar een speciale stralingsarme router voor met een WiFi aan- en uitknop.

Verre van ideaal

Het moge duidelijk zijn: de omstandigheden in Nederland zijn niet ideaal voor onze gezondheid. We kunnen nu bij de pakken neer gaan zitten, maar we kunnen er ook gezonde gewoonten tegenover stellen.

Elke dag even flink bewegen, een uurtje eerder naar bed, anticiperen op stressvolle situaties, veel groenten en fruit eten en minderen met suiker. Vaak is het een kwestie van gezonde gewoonten ontwikkelen.

Iets ouds afleren is lastig, maar gaat een stuk makkelijker als je iets nieuws omarmt dat leuk en spannend is. Wat zou jij jezelf willen aanleren?

Een gezonde groet,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl

Foto

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40