Straling… Ziek worden van je mobieltje

Het onderzoeksprogramma Zembla inventariseerde de kankerverwekkende effecten van mobiele telefoons en WiFi.

En stelde de indringende vraag: 'Moeten we onze kinderen apparaten laten gebruiken die straling veroorzaken'?

Zie Youtube filmpje onder aan dit artikel.

 

Wie op onderzoek gaat op internet vindt honderden publicaties met koppen als 'GSM veroorzaakt wel degelijk kanker!' en 'WiFi is gevaarlijk voor kinderen'. Wie met een professionele stralingsmeter het stralingsniveau wil ontdekken, schrikt zich rot.

De meter slaat meteen flink uit. Professor Michiel Haas van TU Delft: 'Die straling is hetzelfde als een zendmast, daar kun je beter niet naast staan. Het misleidende is dat je het elektromagnetisch veld niet voelt of proeft, daardoor bestaat het in onze beleving ook niet. Maar eigenlijk weten wij allemaal dat dat zelfbedrog is'.

De kleine lettertjes in de handleiding

In de kleine lettertjes van telefoons etc. adviseren ze wel degelijk dat je bij het bellen anderhalve centimeter de telefoon van je oor moet houden. Dat moet de industrie melden omdat een mobieltje de maximale gezondheidsnorm overschrijdt.

In afgesloten ruimtes in bijvoorbeeld auto’s of treincoupe’s is de straling nog heftiger. Daar moet de mobiel extra vermogen ontwikkelen om te kunnen zenden en daardoor meer straling.

Tegelijkertijd bellen geeft een extreem hoge straling die ver boven de norm komt. Het is dus verstandig om dat niet te doen.

Hoe schadelijk?

De Zweedse oncoloog Lennard Hardell onderzocht jarenlang bij duizenden patiënten met hersentumoren hun belgedrag. De bellers lopen dus twee keer zoveel risico op de tumor (glicoma) van de meest kwaadaardige soort. Levensverwachting 6 maanden.

Er is ook een goedaardige tumor maar ook die levert lichamelijke klachten als tinnitus (oorsuizen) of zelfs doofheid. Een internationale werkgroep van stralingsdeskundige adviseerde de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) mobiele telefoons en WiFi op de lijst van kankerverwekkende stoffen te zetten.

Kinderen

Professor Steven van Gool (Universiteit Leuven) zei: 'Kinderen zijn veel kwetsbaarder voor deze straling dan volwassenen. Bij kinderen dringt de straling veel verder door in het hersenweefsel omdat de schedel nog niet is volgroeid.

De gevolgen zullen zich over 50 jaar pas openbaren. Kinderen mogen gerust bellen maar doe dat zo min mogelijk en leer ze de mobiel anderhalve centimeter van hun oren te houden'.

Verbod op scholen

In Frankrijk is de telefoon op scholen verboden; onder de 14 jaar mag er niet gebeld worden. Zo ook in Israël, waar er ook stikkers op de verpakking van mobieltjes worden geplakt. Oostenrijk heeft eveneens deze regels.

Voorbeeld asbest

Wat gebeurt er als er te laat wordt ingegrepen. Onderzoeker Jeroen van der Sluis geeft asbest als voorbeeld. Ook hier was de overheid terughoudend in om het gebrek aan bewijs. Nu zijn er per jaar nog 1600 slachtoffers terwijl het 60 jaar geleden al was aangetoond dat de stof kankerverwekkend was.

De Gezondheidsraad wil hier niet op reageren en verwijst naar het kennisplatform. En daar staat dat het allemaal wel meevalt. Alleen blijkt dat deze rapporten zijn gebaseerd op onderzoeken van de telecom industrie. De slager die zijn eigen vlees keurt…

Inmiddels zijn er in Nederland meer mobiele telefoons als mensen, zo’n 20 miljoen. De hoeveelheid elektromagnetische velden is onvoorstelbaar. De helft van deze straling dringt door in het menselijk lichaam.

Hoe kun je jezelf beschermen

Binnenkort komt in Nederland de Phoneshield en de WiFishield op de markt voor 15 euro, een button lijkend op een sieraad. Deze is gevuld met Quartz, een uitvinding van NASA om astronauten tegen straling in hun cabine te beschermen en vermindert de straling aantoonbaar.

  

Bron Krant: Aarde

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiënten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40