Azijn… levensreddend?

Natuurazijn, het staat gewoon in je keukenkastje.

Voor ons niet meer dan een smaakmaker in de salade.

Maar voor vrouwen in ontwikkelingslanden heeft het een heel ander doel.

 


Wist je dat we met slechts 1 fles azijn wel 100 vrouwenlevens kunnen redden? Met watten en een azijnoplossing kunnen namelijk cellen die baarmoederhalskanker veroorzaken in een vroeg stadium eenvoudig en goedkoop worden opgespoord.

Een efficiënte en effectieve methode die de Female Cancer Foundation de afgelopen jaren met succes heeft toegepast. Dit jaar bestaat de foundation 10 jaar.

Baarmoederhalskanker de wereld uit helpen, dat is waar de Female Cancer Foundation voor strijdt. Dat is nodig, want elke twee minuten overlijdt ergens ter wereld een vrouw aan de gevolgen van deze vorm van kanker.

Vooral vrouwen in ontwikkelingslanden worden getroffen: 85% van de gevallen van baarmoederhalskanker vindt in deze landen plaats.

De Female Cancer Foundation is opgericht door gynaecologisch oncoloog Lex Peters. Peters over zijn levensmissie om te streven naar een wereld zonder baarmoederhalskanker: 'Het zijn vaak jonge moeders die wegvallen in deze arme gebieden. Zij zijn de spil in het huishouden en onmisbaar voor het gezinsinkomen.

Het wegvallen van deze vrouwen ontwricht hele families en dorpen. Hartverscheurend, vooral omdat er zo’n eenvoudige methode voorhanden is om dit te voorkomen'.

Peters en zijn team reizen de wereld over om lokale gezondheidswerkers op te leiden zelfstandig de
See & Treat methode toe te passen. Deze methode is zowel eenvoudig als efficiënt: door de baarmoedermond aan te stippen met azijn ziet men de afwijkende cellen die tot baarmoederhalskanker kunnen leiden.

Deze aangetaste cellen kunnen ter plekke vernietigd worden door bevriezing met stikstof (net als bij een wratje), de zogenaamde cryotherapie. De totale behandeling kost nog geen 10 euro per vrouw.

De stichting is onder meer actief in Indonesië, Bangladesh, Kenia, Ghana en Gambia. Inmiddels zijn honderdduizenden vrouwen gescreend en duizenden vrouwen behandeld. In 2016 start een nieuw project met vroedvrouwen in de meest afgelegen gebieden van Nepal.

Eva Jinek en Jennifer Hoffman zetten zich als ambassadrices in voor de Female Cancer Foundation. Wil jij ook je steun betuigen en helpen het leven van vele vrouwen te redden?

Met maar tien euro kunnen we de  totale behandeling van 1 vrouw financieren. Uiteraard is iedere donatie welkom: IBAN NL43ABNA0610097776.

Female Cancer Foundation

Gerelateerde artikelen

Alternatief of regulier?

Door:

Vorige week was er in het nieuws dat bijna de helft van de reumapatiƫnten kiest voor een alternatieve behandeling. Meestal gaat het hierbij om acupunctuur, voedingssupplementen of homeopathie.

Lees verder

FemNa40