Oorpijn tijdens het vliegen

Ik was er helemaal klaar voor om op vakantie te gaan.

Ik was wel verkouden, maar schonk daar verder niet zoveel aandacht aan.

 

Mijn koffer was gepakt en werd opgehaald door de vriendin waarmee ik op vakantie ging en door een vriend, die ons wegbracht naar Schiphol.

In de auto zei die vriend dat ik waarschijnlijk wel last van mijn oren zou gaan krijgen bij het stijgen en dalen. Maar omdat ik daar nog nooit last van had gehad en heel veel had gevlogen, luisterde ik maar half.

Wij installeerden ons in het vliegtuig op weg naar onze bestemming. Zodra het vliegtuig de vaste grond had verlaten, voelde ik de pijn al komen opzetten!

Oorzaak

Omdat ik verkouden was, werd de oorpijn verschrikkelijk doordat de luchtdruk in de cabine veranderde bij het stijgen en dalen. Door het luchtdrukverschil kwam er druk te staan op mijn trommelvliezen en verging ik van de pijn. Ik kon het wel uitgillen en hoorde niets meer.

Gapen, kauwen op een snoepje, niets hielp. Nadat we gearriveerd waren was ik drie dagen doof en hoorde mezelf praten en eten. Het is te vergelijken met caisson, wanneer je gaat duiken.

Ik heb op de plaats van bestemming Otrivin gekocht en dat hielp een beetje. Ik moest natuurlijk na een week ook nog terugvliegen en was daar voor het eerst in mijn leven bang voor.

Voor degenen die op vakantie gaan en verkouden zijn:

 • Neem voor de vlucht een pijnstiller in. Dit kan de pijn wat verzachten.
   
 • Door een uur voor het opstijgen en een uur voor de landing een neusspray te gebruiken, slinken de neusslijmvliezen. Dit zorgt ervoor dat er minder druk op de oren komt te staan. Otrivin Zoutoplossing is een medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Ook is er een neusspray te verkrijgen speciaal voor baby’s.
   
 • Oordopjes en speciale earplanes kunnen schommelingen in de luchtdruk verminderen en zijn te koop op luchthavens en in drogisterijen.
   
 • Vlieg je met kinderen bereid je erop voor dat zij last kunnen krijgen van oorpijn tijdens het vliegen.
  Dit wordt veroorzaakt doordat de buis van eustachius nog te nauw is. Otalgan heeft oordopjes speciaal voor kinderen. Deze werken ook geluid reducerend, wat kan helpen bij het slapen. 
   

Voor als je niet verkouden bent en wel oorpijn krijgt
 

 • Kauwgom kauwen tijdens de vlucht zorgt ervoor dat de oren ‘ploppen’. Blijf goed doorkauwen zodat de oren continu open geplopt worden.
   
 • Zitten je oren dicht? Dan kun je proberen te klaren. Knijp je neus dicht en blaas zacht uit, terwijl je je neus en mond gesloten houdt. Doe dit wel voorzichtig want het kan pijnlijk zijn wanneer de oren weer open ploppen.
   

Nu ben je goed voorbereid voor vertrek!

Goede reis!

Gerelateerde artikelen

FemNa40