Oud & Nieuw en… drank en/of drugs

Even een reminder. Promillage is de hoeveelheid alcohol in het bloed, het bloedalcoholgehalte (BAG).

Een promillage van 0,5 wil zeggen dat 1 cc
(= 1 milliliter) bloed een halve milligram pure alcohol bevat.

Tegenwoordig wordt bij de toepassing van de Wegenverkeerswet ook gewerkt met het ademalcoholgehalte (AAG), dat het aantal microgrammen pure alcohol per liter (uitgeademde) lucht uitdrukt.

 

Elke milliliter pure alcohol veroorzaakt niet bij iedereen hetzelfde BAG. De pure alcohol wordt namelijk gelijkelijk verdeeld over de totale hoeveelheid lichaamsvocht. En daarvan heeft de ene mens meer dan de andere. Wie veel weegt, heeft meer lichaamsvocht dan een lichter iemand.

Een lichter iemand merkt dus meer van eenzelfde aantal glazen dan een zwaarder iemand. Daarnaast is er ook nog een verschil tussen mannen en vrouwen: het lichaam van een vrouw bevat minder vocht per kilo gewicht dan dat van een man. En dat zorgt er dus voor dat een vrouw na evenveel glazen een hoger BAG krijgt dan een man. Verder wordt bij vrouwen een veel kleiner gedeelte in de maag verteerd dan bij mannen.

De formule voor de berekening van het bloedalcoholgehalte lijkt op het eerste gezicht ingewikkeld:
BAG (a x 10)/(g x r) - (u - 0,5) x (g x 0,002).

Verklaring:
a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5 u = het aantal uren vanaf het eerste glas

Afbraak hoe snel gaat dat?

Dat is even eenvoudig als duidelijk: in zijn eigen, onverstoorbare tempo, dat wil zeggen zo'n 0,002 promille per kilogram lichaamsgewicht per uur. Om een idee te krijgen hoe snel dat in zijn werk gaat, geven we hier een globale richtlijn.

Omdat er veel, vaak ook individuele factoren een rol spelen, is het 't meest veilig uit te gaan van ongeveer 5 tot 6 kwartier per glas. Afbraak is ook uitsluitend en alleen een kwestie van tijd. Buitenlucht, zwarte koffie,
koude douches, lichamelijke inspanning.

Lichamelijke conditie

Gezondheid van lever speelt ook een belangrijke rol. Een gezonde lever breekt alcohol gemakkelijker af dan een ongezonde lever. Een standaard glas bevat 10 gram alcohol en leidt gemiddeld tot een promillage van
0,2 bij mannen en 0,3 bij vrouwen.

Overmatig drinken

Een vorm van overmatig drinken is binge drinken. Binge drinken is zoveel drinken dat het bloedalcoholgehalte tot 0,8 promille stijgt. Dit komt bij mannen neer op 6 glazen in 2 uur en bij vrouwen op 4 glazen in 2 uur.
Maar als je veel glazen in een iets langere tijd drinkt, kan ook 0,8 promille bereikt worden doordat de alcohol gaat stapelen in het lichaam.

Alcohol en medicijnen

Wees zeer voorzichtig met de combinatie alcohol en medicijnen. De lever breekt sommige medicijnen door de combinatie met alcohol snel af, waardoor ze niet naar behoren werken. Andere medicijnen blijven juist langer in het lichaam omdat de lever eerst de alcohol afbreekt. Dit kan een overdosis medicijnen tot gevolg hebben.

Alcohol + hasj/wiet

Dit vergroot de kans op hoofdpijn en misselijkheid. Het kan verkeerd vallen, waardoor je je angstig en onprettig kunt voelen. Kijk uit met autorijden maar ook fietsen en het gaan met de brommer.

Alcohol + speed of XTC

Vergroot de kans op hoofdpijn en misselijkheid.  Vermindert het gevoel van dronkenschap en vermoeidheid. Omdat je de werking van alcohol minder voelt, kan het dat je meer drugs gebruikt dan je van plan was.
Je overschat jezelf waardoor het risico op verkeersongelukken vergroot.

Alcohol + GHB

Beide middelen onderdrukken de ademhaling en de effecten versterken elkaar. Je kunt hierdoor in coma raken en zelfs overlijden.

Alcohol + paddo’s

Deze combinatie vergroot de kans op een slechte trip.

Dus wees matig met alcohol tijdens het Oud & Nieuw!

Bron: Trim Bos instituut en Jellinek kliniek

Gerelateerde artikelen

FemNa40