Psst… niet verder vertellen!

Het is algemeen bekend dat wij vrouwen (niet alle vrouwen) die iets in vertrouwen hebben gekregen, dit niet lang geheim kunnen houden?

Je belooft het wel het niet door te vertellen, maar helaas is dit voor velen van ons erg moeilijk en is de kans groot dat het nog dezelfde dag bij een ander bekend is.

 

Ongeveer 10% van de vrouwen blijkt in staat te zijn een geheim goed te bewaren. Bij mannen ligt dat percentage op maar liefst 80%. Maar is het eigenlijk wel goed om geheimen te hebben? En hoe komt het eigenlijk dat vrouwen er niet zo goed in zijn?

Om met dat laatste te beginnen, vrouwen praten gemiddeld vier keer zoveel op een dag als mannen.
Meer praten betekent ook meer risico om je mond voorbij te praten en onbedoeld geheimen met iemand te delen.
Een uitzondering hierop vormen de geheimen die rechtstreeks betrekking hebben op de betreffende vrouw zelf, want uit eigen belang worden die geheimen doorgaans veel minder vaak gedeeld met derden.

Er blijkt ook een groep vrouwen te zijn die ervan geniet om een geheim opzettelijk aan anderen door te vertellen. Wil je een geheim echt geheim houden, deel het dan bij voorkeur met niemand, want je hebt nooit de zekerheid dat de vertelde informatie ook daadwerkelijk tussen beiden blijft.

Een geheim hebben is niet gezond

Maar daarbij werpt de vraag zich op of het hebben van een geheim wel verstandig is. Velen zijn van mening dat het niet gezond is om een geheim mee te dragen, zowel psychische als lichamelijke klachten worden in verband gebracht met het hebben van geheimen.

Somberheid, hartklachten en zelfs psoriasis zijn genoemd, al is daarbij natuurlijk de vraag of deze klachten zich wellicht ook zouden hebben ontwikkeld wanneer er geen sprake was geweest van het hebben van een geheim.

Sommige psychologen menen dat het hebben van een geheim positief is, anderen beweren juist dat je jezelf tekort doet als je bepaalde emoties niet deelt met anderen.

Dan maar gewoon alles vertellen?

Dat hangt een beetje af van de situatie. Heb je zelf last van je geheim, in die zin dat het je denken en leven op negatieve wijze beïnvloedt? Dan wordt aangeraden om het geheim met iemand te delen. Heb je er geen last van, dan kun je het gerust voor je houden.

Als je besluit het geheim te delen, kan dat een gevoel van opluchting geven. Je bent vanaf dat moment immers niet meer de enige die het weet. Bovendien kan de ander met een meer neutrale blik tegen de situatie aankijken en eventueel adviseren.

In veel gevallen blijkt dat een ander iets als minder problematisch ervaart dan je zelf in eerste instantie deed. Het verdient aanbeveling om selectief te zijn in het kiezen van een vertrouweling. Een goede vriend of vriendin kan die rol misschien wel vervullen, maar beter is het om te kiezen voor iemand die op grotere afstand staat.

Dat kan een professionele hulpverlener zijn, maar ook ‘zomaar’ iemand. Op internet bestaat zelfs de mogelijkheid om via een chatbox of een website als praatanoniem.nl volledig anoniem je geheim met iemand te delen.

En wat houden we zoal geheim?

Uit onderzoek blijkt dat verreweg de meeste geheimen te maken hebben met seks. Persoonlijke ervaringen met zaken als vreemdgaan, seksuele fantasieën en masturberen, worden niet snel door mensen met anderen gedeeld. Soms uit schaamte, soms om afwijzing door de partner te voorkomen.

Door simpelweg niet over dergelijke zaken te praten, weet men in veel gevallen een relatie in stand te houden, maar knaagt tegelijk het eigen geweten. Ook willen veel mensen zich vaak beter voordoen dan ze wellicht zijn.

De hoogte van het inkomen wordt verdraaid, we doen ons voor als harde werkers terwijl we in feite de kantjes eraf lopen en we zijn misschien helemaal niet de goede vader of moeder die we lijken te zijn. Maar we willen wel bij de groep blijven horen, dus liegen we om te vermijden dat we worden buitengesloten.

Hier refereert de uitspraak ‘een leugentje om bestwil’ aan. Het is wel belangrijk ervoor te waken dat een geheim niet een obsessie wordt, want dan loop je het risico dat je somber, achterdochtig en angstig wordt.

www.lijfengezondheid.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40