Koopverslaving: wat doe je eraan

Niet iedereen die graag koopt, is meteen koopverslaafd.

Leuk shoppen kun je vergelijken met sociaal drinken: gezellig met anderen in een cafeetje met een glaasje witte wijn. 

 


Zolang je met mate drinkt en koopt, kan het goed zijn voor je gevoel van welbevinden en kom je in een prettige roes terecht. Maar in een periode van extreme stress, bijvoorbeeld na het verbreken van je relatie of als je ontslagen bent, kan het shoppen een steeds grotere plaats in je leven innemen. Totdat je merkt dat je niet meer zonder kunt!

Uit onderzoeken blijkt dat in Nederland 4,7% van de volwassenen koopverslaafd is, waarvan het grootste deel vrouw. En dat percentage zal alleen maar toenemen, want onder jongeren neemt de gevoeligheid voor koopverslaving toe, onder meer door een steeds grotere blootstelling aan reclame.

Bij vrouwen richt de verslaving zich vooral op mode, make-up en ‘hebbedingetjes'. De gevolgen kunnen ernstig zijn: je krijgt schulden en daarmee ook stressklachten. In extreme gevallen leidt koopverslaving tot winkeldiefstal en het bestelen van je werkgever.

Hoe weet jij of je koopverslaafd bent?

Er zijn een aantal signalen die je meer kunnen vertellen. Beantwoord deze vragen maar eens voor jezelf:

  • Geef je meer uit dan financieel verantwoord is?
  • Doe je meerdere aankopen per week?
  • Koop je vooral dingen die je niet nodig hebt?
  • Krijg je verwijten van je omgeving dat je teveel koopt?
  • Verlies je de interesse in je aankoop zodra je het in handen hebt? Verdwijnt het in een hoekje van de kast of doe je het iemand cadeau?
  • Vind je het moeilijk om van aankopen af te zien? Word je er onrustig, geïrriteerd of gespannen van?
  • Is je koopgedrag ten opzichte van het verleden drastisch veranderd? Zijn je aankopen toegenomen?
     

Maatregelen nemen

Je kunt de volgende maatregelen nemen om je buitensporige koopgedrag aan banden te leggen: 

  • Houd een lijstje van je aankopen bij. Schrijf al je aankopen, dag voor dag, op. Noteer de prijs erbij en je gemoedstoestand op het moment van de aankoop. Zo maak je jezelf bewust van je aankopen en van de achterliggende redenen.
  • Maak het voor jezelf moeilijk om aankopen te doen. Vermijd winkelstraten, supermarkten, stationswinkels en alles waar koopwaar aangeboden wordt.
  • Laat je creditcard thuis.
  • Ga je toch shoppen, neem dan gepast geld in contanten mee en koop alleen datgene waarvoor je je huis verlaten hebt. Om te voorkomen dat je hiervan afwijkt, kun je het beste thuis voor jezelf opschrijven wat je gaat kopen.
     

Misschien heb je jezelf herkend in dit artikel. Ga er dan meteen mee aan de slag en probeer jezelf weer op het goede spoor te krijgen. 

Tevens kun je op RTL5 het programma Koopziek: Ik Kan Niet Stoppen Met Shoppen, gepresenteerd door Angela Groothuizen, gaan bekijken.

Succes ermee!

Gerelateerde artikelen

EerlijkWinkelen app

Door:

Steeds meer vrouwen willen door duurzamer te winkelen een bijdrage leveren aan een betere wereld. Maar ze weten niet altijd waar en hoe ze de juiste producten kunnen vinden.

Lees verder

FemNa40