Help! Mijn punani verschrompelt!

Sinds ik in de overgang ben, verdiep ik me meer en meer in de gevolgen van deze natuurlijke levensfase op mijn lichaam.

En al ben ik erg voor natuurlijke processen en geef ik me met liefde over aan de cyclus van het leven, deze ontdekking vond ik ronduit schokkend!

 

Na een wat branderig onplezierig gevoel, dat weken aanhield en vanzelf niet overging, besloot ik wat meer aandacht te besteden aan mijn onderste regio.

Want zeg nou zelf, hoe vaak hebben we eigenlijk oog voor onze meest vrouwelijke private delen? En dat terwijl onze punani, zoals ik mijn vagina ook wel liefkozend noem, niet alleen een bron van plezier is, maar ons ook in staat stelt te baren. Een uitblinker in gevoeligheid en flexibiliteit.

Ik besloot het gebied wat te verkennen en haalde er een spiegel bij om te zien hoe het erbij stond. De schok was groot toen ik mijn punani van dichtbij zag. Het leek in niets meer op hoe ik het mij herinnerde uit mijn vruchtbare jaren!

Nu blijkt dat alle vrouwen na de menopauze in meer of mindere mate lijden aan vaginale atrofie! Oftewel het verschrompelen van de vulva, het uitwendige deel van onze vrouwelijke geslachtsorgaan.

Vaginale atrofie

Na de laatste menstruatie neemt de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen sterk af. Daardoor is slijmvlies van de vagina niet langer vochtig en soepel, maar wordt droger en stugger. De schaamlippen worden kleiner en de binnenste schaamlippen kunnen zelfs helemaal verdwijnen.

Door de verschrompeling en het stug worden van de weefsels kan de ingang van de vagina kleiner worden en door de dunheid van de huid, kunnen makkelijk wondjes ontstaan. Door al deze veranderingen kan seks pijnlijk worden (dyspareunie). Wat ons vaak toch al teruglopend libido niet ten goede komt!

Naast alle vaginale klachten kan deze aandoening blaas- en plasproblemen veroorzaken.

Red je punani!

Als je er last van hebt, is het zaak er tijdig wat aan te doen. Ervaar je klachten zoals droogte, een branderig gevoel, wondjes, pijn tijdens het vrijen of merk je op dat je vulva verandert, neem dan actie!

Wat kun je doen?
 

Seks, seks en seks
Het credo 'use it or loose it' gaat ook op voor je vagina en vulva! Regelmatig seks (of eigenlijk elke vorm van stimulatie) helpt om je vagina en vulva goed doorbloed te houden. Dit houdt de vagina vochtig en soepel!

Train je bekkenbodemspieren
Door je bekkenbodemspieren te trainen, versterk je ook je vaginale spieren en verbeter je de bloedtoevoer van de vagina. Wat weer helpt bij de soepelheid en vochtigheid.

Een goede oefening is bijvoorbeeld de kegeloefening: daarmee span je je bekkenbodemspier circa 15 keer per dag 10 tellen aan.

Massage met kokosolie
Masseer je vulva met natuurlijke oliën, zoals bijvoorbeeld kokosolie en duindoornolie. De massage zorgt ook weer voor een betere doorbloeding! Deze oliën kun je overigens ook als glijmiddel gebruiken.

Vochtinbrengers
Een goed middel tegen aanhoudende vaginale droogte zijn speciale moisturizers. Ze bevatten geen hormonen en het werkzame middel is vaak hyaluronzuur. De moisturizer zorgt voor een constante vochtigheid,
herstelt de elasticiteit van de vagina en zorgt voor een goede zuurgraad.

Glijmiddelen
Heb je alleen problemen met vaginale droogheid tijdens het vrijen, kies dan voor glijmiddel. Er is heel veel keuze. Heb je last van gevoelige of geïrriteerde slijmvliezen kies dan voor een medisch glijmiddel!

Vaginale oestrogenen op recept
Blijf je last houden van een droge, geïrriteerde vagina, dan kan je arts vaginale oestrogeencrème of vaginale oestrogeentabletten voorschrijven. De oestrogenen zorgen voor herstel van de slijmvliezen.

Het is een effectieve behandeling en 80-90 procent van de vrouwen komt van alle vaginale klachten af en heeft ook geen pijn meer bij het vrijen. Al na enkele weken zou je duidelijk verbetering moeten merken.

Vaginale toediening van oestrogenen zou in een lage dosering weinig risico’s inhouden, omdat die niet of nauwelijks in de bloedbaan worden opgenomen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40