Last van een after-vakantiedip?

Voor je met vakantie gaat, denk je dat enkele dagen of weken zalig nietsdoen precies is wat je nodig hebt om de batterijen weer op te laden en er weer tegenaan te gaan.

Wanneer je terugkomt van vakantie merk je dat je nog geen zin hebt om te gaan werken en dat je niet uitgerust bent.

Klinkt dit bekend? Dan lijd jij aan de
'after-vakantiedip'.

 

Vakantie dient voor velen als ontsnapping: ontsnapping aan de sleur, ontsnapping aan de stress, aan het werk, aan de druk, aan de verplichtingen. Niets moet en alles mag op vakantie.

Maar als je terugkeert, kan thuis zo vertrouwd aanvoelen dat het lijkt dat je nooit bent weggeweest. 
Het (verwachte) effect van de vakantie blijft uit. Het gevoel dat je weer van alles moet, kan de werklust en energieboost serieus verknallen.

Wat kun je daaraan doen?
 

Herinneringen ophalen 
Om het gevoel van de reis langer vast te houden, kun je herinneringen ophalen. Houd een fotoavond voor vrienden, maak online fotoboeken die je een week later in een stil moment kunt doorbladeren of kies enkele foto's om in te lijsten of te vergroten.

Echte knutseltalenten kunnen de foto's laten afdrukken en zelf een fotoalbum samenstellen, inclusief tickets, folders, kaartjes en anekdotes.

Ga sporten
Meteen na je vakantie weer beginnen met sporten, heeft een boel voordelen: je verwerkt je emoties beter, werkt er de vakantiekilo's af en je voelt je beter in je vel.

Bijkletsen 
Afspreken met vriendinnen, je moeder en/of je zus bellen en urenlang praten over alles wat er gebeurde terwijl je op vakantie was, is ook erg effectief tegen een dip. Samen lachen en praten geeft je namelijk het gevoel dat je ergens bijhoort, wat het welzijn verhoogt.

Doel
Tijdens de vakantie maak je vaak al plannen voor na de vakantie. Je wilt een man vinden, een x aantal kilo's vermageren of een hobby ontdekken. Houd het niet bij plannen, maar maak ze waar. Ook dit heeft een dubbel positief effect: je pakt een probleem aan, waardoor je jezelf niet slecht kunt voelen omdat je er wéér niets aan doet én je verwezenlijkt iets of je probeert het tenminste.

Eten 
Probeer enkele gerechten op tafel te toveren die je tijdens de vakantie ontdekt hebt, in de hoop het vakantiegevoel terug te kunnen oproepen. Spijtig genoeg smaakt alles anders thuis, maar het is het idee dat telt.

Kies voor jezelf
Ideaal om het 'moeten'-gevoel tegen te gaan: kies radicaal voor jezelf, op één vaste dag in de week of op het moment dat het zwaar tegenzit. Doe alleen wat jij wilt en vergeet de rest.

Heb je kinderen, geef ze dan aan je man of breng ze naar je ouders. Duik in bad, lees een boek, eet chocoladeijs als avondeten of volg die zumbales. Het belangrijkste is dat je voor een keer doet wat je wilt in plaats van wat je moet.

(Geen) dagje rust 
Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommigen gaan nog op de dag van terugkomst meteen aan het werk en dan heb je eigenlijk geen tijd voor een vakantiedip. Anderen hebben enkele dagen extra nodig om langzaam maar zeker weer op gang te komen. Ken jezelf en kies wat bij je past.

Plan een volgende vakantie
Ga je vakantiedip tegen door je volgende vakantie te plannen. Kies bestemmingen, het soort vakantie,
de periode enzovoort en dan heb je weer iets om naar uit te kijken. Het maakt niet uit of het een weekendje Center Parcs is of een trektocht door China. Iets hebben om naar uit te kijken, drijft je voorwaarts.

Succes!

Gerelateerde artikelen

FemNa40