Vingerreflexologie, de taal van de vingers

 

De taal van de vingers is heel divers. Om een paar aspecten ervan te noemen:

  • De vingervorm is van belang: zij vertelt iets over het karakter en het reageren op de gebeurtenissen in het leven die ons overkomen.
  • De kleur van huid en nagels kunnen iets vertellen over de aanleg tot bepaalde fysieke verstoringen.
  • De lengte en omvang van de vingers niet te vergeten.
     

Ook de handen zelf zijn belangrijk in verband met chakra behandeling en de loop van de meridianen.

Ruud Overstegen, die de methode voor vingerreflexologie ontwikkelde

Ruud Overstegen is echter achter een andere kant van vingerreflexologie gekomen; hij voegt iets toe, waardoor ik mij aangetrokken voelde. 

Daarover wil ik jullie graag vertellen, want het is zo onbekend in Nederland. Ruud Overstegen heeft over dit onderwerp ook diverse boeken geschreven.

De ontdekking van het idee achter de vingerreflexologie

Iedere gebeurtenis, goed of niet goed in onze beleving, brengt een gedachte met zich mee. Iedere gedachte wekt een emotie op, hetgeen weer een gevoel in het lichaam oproept. 

Wanneer nu een gebeurtenis als onprettig wordt ervaren, geeft dat een negatieve emotie, hetgeen weer een een naar gevoel oproept. 

Als die gebeurtenis door  het brein als gevaarlijk wordt beschouwd en stress oproept, komt er adrenaline vrij in het lichaam. Als alles goed gaat, kan die adrenaline weer worden verwerkt, net als die speciale gebeurtenis.

Maar wat nu als die gebeurtenis zo diep zit dat het gedeeltelijk of helemaal niet is verwerkt? Als er dan iets gebeurt dat lijkt op die vorige gebeurtenis, krijg je weer stress en weer een enthousiaste afgifte van adrenaline. De cellen hebben immers een geheugen.

Resumerend: steeds weer krijg je de les die samengaat met die nare gebeurtenis op je bord, net zolang tot je het verwerkt hebt en de les hebt geleerd die die gebeurtenis met zich meebrengt.

Soms merken we dit niet en kunnen we die vicieuze cirkel niet doorbreken.

Het immuunsysteem

Door stress kunnen ziekten zich gaan manifesteren, waardoor het immuunsysteem verzwakt. Het resultaat is meestal nog te overzien: een griepje, wat hoofdpijn. Dat zijn de eerste alarmsignalen.

Als daar niet naar wordt geluisterd, krijgen we hardere klappen. Het immuunsysteem kan het allemaal niet meer handelen. Het raakt uitgeput en chronische ziekten kunnen zich aandienen.

Adrenaline christallen

Hoe kan nu vingerreflexologie helpen bij deze trauma’s die vaak in de kinderjaren zijn ontstaan. De niet getransformeerde adrenaline is te voelen in de vingers en de middelvinger geeft de tijdslijn aan.

Door een specifieke vraagstelling worden de christallen nog meer voelbaar en de plaats op de vinger waar dit plaatsvindt, geeft aan wanneer deze gebeurtenis, de basis dus, plaatsvond.

De vingerreflexoloog blijft echter daar niet lang bij stilstaan: we willen zo snel mogelijk naar wat we graag willen en niet bij wat we niet willen.

Daarbij kan de therapeut gebruikmaken van visualisatie, de ademhaling, het werken met kleuren. Het is mogelijk om snel te ontdekken of iemand auditief is of juist visueel ingesteld. Dat wordt zo nodig ingezet en het resultaat is verbluffend.

Nog iets over de vingers

De vingers hebben een connectie met het emotionele deel van het brein. De vingers hebben recepteurs die weer in verbinding staan met de somatische en sensorische cortex. Hier worden de informaties van het lichaam ontvangen en verwerkt.

De vingers geven info over de tijdslijn aan. De aanzet van de vinger gaat over de periode van 0-7 jaar,
het tweede kootje 7-15 jaar en het derde kootje geeft het huidige leven aan.

De dactyologie en de homeopathie

Er zijn overeenkomsten tussen de vingerreflexologie en de homeopathie zoals ik op een Youtube filmpje ook uitleg (zie onder). In de eerste plaats een appel doen op het zelfgenezend vermogen van de mens. 

Je kunt de beide disciplines gebruiken om sneller te kunnen helpen als therapeut en je versterkt er de werking van de homeopatische geneesmiddelen mee.

Voor welke aandoeningen kun je vingerreflexologie gebruiken?

Voor psychische en psychologische problemen, maar ook voedselintoleranties, allergieën, hyperventilatie, angsten en fobieën, verdrietige gebeurtenissen enz.

In die gevallen is het efficienter naar een vingerreflexologe te gaan. Maar de mogelijkheid tot zelfhulp is er ook.

De betekenis van de rechter- en linkerhand

  • De rechterhand staat voor het verleden en de linkerhand staat voor de toekomst.
  • De rechterhand staat voor het denken en staat in verbinding met de linkerhersenhelft.
  • De andere hand staat voor de intuïtie en de verbinding met de rechterhersenhelft.


Volgende maand zal ik meer over de vingers afzonderlijk vertellen en over mijn eigen ervaring met vingerreflexologie.

Jantsje Dekker
Vingerreflexologe

Gerelateerde artikelen

FemNa40