Niet vergeten…vitamine D3

Komen we te weinig buiten door wat voor een reden dan ook, slik dan vitamine D3.

Vitamine D3 is een in vet oplosbare vitamine en is belangrijk voor sterke botten en tanden.

 


Het bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Deze cholecalciferol speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren.

De belangrijkste bron van deze belangrijke stof is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Voordelen van vitamine D en D3 supplementen

Vitamine D helpt ook het calciumgehalte te onderhouden. Het onderhoud van het calciumgehalte in het bloed binnen een smalle bandbreedte is van vitaal belang voor het normaal functioneren van het zenuwstelsel,
als ook voor botgroei en het onderhoud van de botdichtheid.

Vitamine D is essentieel voor het efficiënt gebruik van calcium door de lichaam.

Wat zijn de natuurlijke bronnen
 

Voedingsmiddelen met vitamine D:

  • Vette vissoorten zoals haring, zalm, makreel, tonijn ,sardines en paling.
  • Visolie, vooral de visolie die uit de lever komt (levertraan).
  • Eierdooiers.


Blootstelling aan zonlicht is de belangrijkste vitamine D bron

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D omdat zonlicht veel meer kans heeft om je te voorzien van je vitamine D dan voedsel. De UV-stralen van de zon zorgen voor de productie van vitamine D op je huid.

Andere oorzaken zoals tijd van de dag, bewolking, het seizoen, zonnecrème en smog hebben een belangrijke invloed op de hoeveelheid vitamine D synthese die plaatsvindt in de huid.

Als je weinig wordt blootgesteld aan de zon is het erg belangrijk dat je via goede voedselbronnen vitamine D binnenkrijgt of anders aan te vullen met vitamine D capsules, pillen of tabletten.

Zijn er bijwerkingen?

Vitamine D is een vitamine dat zelf door het lichaam wordt aangemaakt. Bij normaal gebruik zou dit geen bijwerkingen moeten geven en is het een veilig supplement.

Voor veel mensen is het moeilijk een dieet te volgen waardoor je altijd voldoende vitamine D binnenkrijgt.
Voor veel mensen zijn vitamine D pillen, capsules of tabletten een praktische manier om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk voldoende vitamine D in je bloedbaan hebt.

Vitamine D pillen, capsules of tabletten werken nauw samen met calcium en magnesium; het is dan ook raadzaam om je vitamine D pillen, capsules en tabletten in te nemen in combinatie met calcium en magnesium om een goede balans te handhaven.

Advies van de gezondheidsraad

Bepaalde mensen krijgen onvoldoende vitamine D binnen. Vitamine D is goed voor de botten. Voor het behoudt van sterke botten adviseert het Voedingscentrum gevarieerd te eten en veel te bewegen.

Voor een aantal groepen is het aan te raden een vitamine D supplement te nemen. Voor de meeste mensen geldt dat wanneer zij door gevarieerd te eten met voldoende gezonde braadproducten aan de benodigde hoeveelheid vitamine D per dag kunnen komen. Ook is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan.

Gerelateerde artikelen

FemNa40