Vitamine D een dagelijkse noodzaak

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen van 50 tot 70 jaar om 10 microgram vitamine D per dag te slikken. 

Boven de 70 jaar of bij osteoporose (botontkalking) zelfs 20 mcg per dag.

 

Uit onderzoek blijkt dat slechts 28% van de vrouwen tussen 51 en 69 jaar vitamine D supplementen gebruiken. In de winter is dat 37%. Diëtisten in opleiding namen enquêtes af bij 210 vrouwen tussen de 50 en 70 jaar.
Ze wilden weten of het advies van 10 mcg vitamine D per dag opgevolgd wordt en om welke reden de vrouwen wel of geen vitamine D supplementen gebruiken.

Van de vrouwen gebruikt 27% vitamine D supplementen. De inname varieerde tussen 2,5 mcg tot 20 mcg per dag. De vrouwen gaven aan dat vitamine D supplementen ingenomen worden vanwege de overgang, voor hun botten en omdat er risico is op osteoporose. Slechts 20 vrouwen uit deze groep van 210 vrouwen voldeed aan het suppletieadvies van 10 microgram per dag.

Excuus voor gebruik

Redenen die vrouwen gaven om geen vitamine D supplement te nemen, is omdat de voeding toereikend zou zijn, ze voldoende in de zon kwamen en omdat ze geen klachten hadden. Maar uit eerdere onderzoeken is gebleken dat voeding zonder aanvullend supplementengebruik niet voldoende vitamine D kan leveren. Bovendien is de huid op latere leeftijd minder goed in staat om vitamine D uit zonlicht op te nemen.

De onderzoekers concluderen dat vrouwen op dit moment te weinig worden voorgelicht over het belang van vitamine D suppletie en evenmin over de juiste hoeveelheid. Tweederde van de vrouwen die geen vitamine D supplementen nemen, geven aan dat indien ze voorgelicht zouden zijn zij zich aan het suppletieadvies zouden houden. Het liefst worden ze voorgelicht door hun huisarts.

Bron

Gerelateerde artikelen

Blij(f) Bewegen

Door:

Alles wat niet in beweging blijft gaat op den duur roesten. Of rammelen. Of scheuren. Stilstaand water is geen gezond leefmilieu' foute bacteriƫn vermenigvuldigen er zich als een speer.

Lees verder

FemNa40