Confituur van perziken met amaretti

Ik weet het niet voor jullie maar voor mij geeft een volle voorraadkast een gevoel van veiligheid, welgenoegen en zekerheid. 

Mijn kast is een afspiegeling van mijn vreselijke behoefte aan orde en controle: alle producten staan paraat op basis van soort, gebruiksfrequentie, verpakking en vervaldatum en zo netjes opgestapeld dat als je goed kijkt, lijkt bijna dat alle etenswaren als wolkenkrabbers in miniatuur zijn.

 

Jeugdherinnering

Olijfolie, extravergine, pasta en camaroli rijst hebben een ereplaats in mijn voorraadkast, net als de tomaten in blik, nutella en - mooie herinnering uit mijn jeugd - gecondenseerde melk.

Onmisbaar zijn in ieder geval twee of drie potjes honing (gekocht in Italië bij een oude dame, een imker uit mijn streek. of bij mijn vriend Nico hier in Den Treek) en jam in alle smaken en kleuren, zelfgemaakt of stiekem gejat bij mijn lieve moeder.

Confituur van perziken met amaretti

Hieronder wil ik met jullie een recept delen om een lekkere confituur te maken. Een snelle en zeer toegankelijke methode, zonder lange kooktijden, met als geleimiddel een natuurlijke product, de pectine. Met meer ruimte voor fruit en als extra smaak de amaretti koekjes.

Benodigdheden

900 g rijpe perziken (gewassen en afgedroogd, zonder pitten en gesneden in kleine blokjes)
350 g suiker
100 g amaretti
50 ml vers citroensap
10 g pectine

Bereiding

Leg de stukjes perzik in een brede en dikke pan. Meng de suiker met de pectine en voeg het dan aan het fruit toe. Zet het vuur aan en breng de massa fruit-suiker-citroensap aan de kook. Laat de massa voor 3 minuten op een zachte vlam koken en blijf met een keukenlepel roeren. Controleer of de confituur dik genoeg is.

Haal dan de pan van het vuur, voeg de verpulverde amaretti toe, roer goed en het eventuele schuim met een schuimspaan weghalen. Schenk de confituur, nog warm, in gesteriliseerde potten. Hermetisch afsluiten en omdraaien voor 5 minuten.

Laat de confituur afkoelen. Liever deze minder zoete jam voor 4-5 maanden  ongeopend in de voorraadkast of koelkast bewaren.

Genieten met vers en warm brood en een dikke laag boter.

Genieten!

Gerelateerde artikelen

Amaretti (amandel bitterkoekjes)

Door:

Van mijn vakanties in Verbania, neem ik elke keer heel veel mee als ik terug naar Nederland ga: belevenissen en herinneringen, mensencontacten, de adembenemende schoonheid van de bergen en het meer...

Lees verder

FemNa40