Discriminatie op de groenteafdeling

'Laat ons dansen, laat ons drinken

op het jammer-maar-helaas.

Laat de glazen helder klinken

op de prachtige paprika’s'.

 

Lelijke groente

In het kader van 'we-gaan-weer-iets-gezonder-eten', had ik vorige week in de supermarkt o.a. paprika op mijn lijstje staan. Terwijl ik op de groenteafdeling de paprika’s uit het krat één voor één keurde - een beetje zoals ze bij Lingo weleens door de bak grabbelen en af en toe zo’n bal omhoog houden - realiseerde ik me dat ik op zoek was naar de mooiste paprika. 

En dat het begrip ‘mooiste’ niet zozeer te maken had met de meest in het oog springende, maar juist met de paprika die het meest aan mijn idee van een standaard paprika voldoet. Ik was aan het discrimineren.

Het gekke is, daarin was ik duidelijk niet de enige. De paprika’s die door de speurtochten van al mijn voorgangers onderop beland waren, bleken inderdaad de exemplaren met een deukje, uitstulpinkje of minder mooie vorm te zijn. Oh nee, whuuu, we willen met z’n allen geen gekke groente, hoor!

En dat snapt de voedingsindustrie ook

Thuisgekomen las ik online: 'volgens schattingen wordt zo’n 5 tot 10% van alle groenten en fruit in Nederland verspild vanwege hun looks'. Omdat ze er ‘anders’ uitzien dus. Te dik, te dun, te lelijk, te klein, te bobbelig,
te krom.

Als gelegenheidsidealist nam ik me natuurlijk meteen voor om de volgende keer heldhaftig de gekkies uit de bak te redden. Tot ik me realiseerde: dat zijn dus de paprika’s die niet eens in mijn supermarktje áángekomen zijn!

Tweebeenwortels

Gelukkig stuitte ik op Kromkommer. Een initiatief van drie slimme en betrokken dames. Chantal, Jente en Lisanne komen op voor de kromme komkommers, tweebeenwortels, kronkelcourgettes, tweelingtomaten en hartvormige aardappels.

Dat doen ze op verschillende manieren. Een Guerrilla-actie in een winkelstraat, campagnes op evenementen en beurzen als het World Food Festival, Duurzame Dinsdag, de Horecava en Food for Thought Expositie.

Maar ook door aan een netwerk van telers, groothandels, horeca en retail te werken, zodat de gekke groenten weer in de schappen en op ons bord kunnen belanden. Daarnaast zijn er de producten; hierbij verwerken ze groenten die anders vanwege hun uiterlijk verspild zouden worden tot jams, chutneys, gazpacho en sauzen.

Crowdfunding

Ik ontdek dat het - in het verlengde daarvan - nu tijd is voor hun volgende stap; een soepenlijn.
Drie verschillende groentesoepen, gemaakt van gekke groenten. Hoe? Ze kopen de groente voor een redelijke prijs op en het duurzame merk De Kleinste Soepfabriek gaat de soep maken.

'Zo gaan we voedselverspilling tegen en levert het de teler ook nog wat op,'’ vertelt Jente in het
Noordhollands Dagblad. Het is de bedoeling dat de potten met eigen etiket in mei of juni in de schappen van de supermarkt staan en online verkocht worden.

Goed idee, maar het ontwikkelen van de soepen, de inkoop van groenten, het draaien van de productie en het maken van etiketten: er is 25.000 euro voor nodig. En dat wordt op innovatieve wijze bij elkaar gesprokkeld, geheel volgens hun visie; samen. 

Gekke Groente Supporter

Ik ben natuurlijk gewend aan perfecte groenten. Mooie glanzende paprika’s, volle tomaten met prachtige rondingen en lijnrechte  komkommers. Maar dat mag van mij best wel anders. Dus heb ik een kiezeltje bijgedragen.

Tof idee. Ik hoop dat ze het halen. Als grote groenten-eter sta ik sowieso niet bekend, maar dankzij mijn donatie, ben ik nu wel officieel ‘gekke groente supporter’. Helemaal prima. Kom maar op met die kneusjes. Bovendien, omhelzende worteltjes die zoveel liefde uitstralen, zijn vast véél lekkerder dan de standaard exemplaren.

Ook supporter, vriendje of held worden?

Gerelateerde artikelen

Clafoutis met perziken

Door:

De ‘clafoutis aux cerise’ (de kersen met pitten alstublieft, zoals de traditie is…), is een klassieker uit de Franse keuken en relatief makkelijk te maken. Een heerlijk nagerecht, lauw geserveerd, in puntjes.

Lees verder

FemNa40