Groente, Glamour en Landkaviaar

Dromen van doperwt, verrast door venkel. Ik zit aan tafel.

Nu gebeurt dat natuurlijk heel vaak, maar ditmaal zit ik aan een prachtig gedekte tafel in de eetzaal van een Amsterdams grachtenpand.

Het plafond boven mij is gedecoreerd met ornamentiek en immense kroonluchters.

 

Aan de muren rondom mij eeuwenoud behang, sierwerk en antieke portretten van een statige regentenfamilie. Kaarslicht, wit tafellinnen, het ene na het andere tongstrelende gerecht, mooi glaswerk met daarin goede wijn en tegenover mij zit de welbespraakte Rick Nieman. Hmmm… ben ik misschien aan het dromen?

Wakey wakey

Groente is gezond. Huh, wat? We zaten toch aan tafel? Ja... Flashback, wake-up call. Poef; zo uit de droom! Want even over groente, we weten allemaal dat het gigagezond is en tóch eet maar 5% van de volwassenen en 1% van de jongeren er genoeg van. En ik kan u verklappen, daar hoor ik niet bij.

Gevalletje ‘iedereen weet het, maar niemand eet het’, zoals Joris Heijnen dat omschrijft. Wie? Joris Heijnen. Oprichter van Variatie in de Keuken, een jonge stichting die consumenten én professionals wil inspireren en stimuleren om meer groente te gaan eten. En dan goddank eens een keer níet met dat irritante belerende vingertje, maar met leuke en creatieve projecten.

Zoals de Variatiechef van het jaar-verkiezing, Fresh in de les-workshops en Het grote Groente Feestje op de basisschool. En nu dus ook nog de ‘Gek op Groente’ campagne, die vorige week in stijl van start ging met
The Different Dinner; een avond met... – jep – groente in de hoofdrol.

Smaak en sfeer

En om ons te laten zien dat groente wel degelijk gastronomisch, spannend en zelfs sexy kan zijn, bevinden we ons dus niet tussen de hooibalen en composthopen, maar in het prachtige Museum van Loon op de Keizersgracht. De loper is groen, de tafelversiering is van paprika, maar een aperitief van bleekselderij-sap blijft gelukkig uit.

Niks geitenwollensokken-sfeertje! Positieve praatjes, sterrenchefs, een DJ en een rits aan glamoureuze gasten. Beetje namedropping please? Oké, voor de groente, dan: o.a. Antoinette Hertsenberg, Angela Groothuizen,
Ard Schenk, Wilfred Genee, Sacha de Boer, Jochem Uytdehaage, Rudolf van Veen, Paul Rosenmöller en
Marijke Helwegen schoven aan.

Ik was bang voor bruine bonensoep

Maar ik kreeg bereidingen van artisjokken met butterscotch-miso, gemarineerde soja shiitakes, gepekelde abrikozen en tonburi. Kaviaar van het land, is dat. Een gerecht van Dick Middelweerd, van tweesterrenzaak de Treeswijkhoeve, dus nee, dat doe je thuis natuurlijk niet na. Maar de verwondering over de smaak en sfeer van deze avond; díe neem je wel mee!

Discussies tussen moeder en kinderarts, over tomatenburgers, tv-programma’s, Jamie Oliver en spitskool-stoof; #gekopgroente maakte veel los.

Daar liep ik dan

Op m’n pumps over de grachtenkeitjes. Met een goodie-bag vol wortel en bleekselderij. En een hoofd vol inspiratie en ideeën. This dinner was certainly different. Ik werd verrast door venkel en heb gedroomd van doperwt. Dus ja; ook op mijn eigen dinertafel (en blog) verschijnt wat vaker een heerlijk groente-gerecht.
En voor de vaste lezers; nee, dat droomt u niet. Good night.

Foto’s: Variatie in de Keuken en Ayako Nishibori

Gerelateerde artikelen

FemNa40