Doe maar gewoon

Vonkelwijn? vonkelwijn? Mooi woord eigenlijk hé, vonkelwijn?

Wij houden wel van een bubbeltje en omdat niet elk bubbeltje een Krug Vintage 1998 (ofzo) hoeft te zijn, gaan we gaan het tóch doen: de No House Wine Vonkelwijn bespreken.

 

Volgens mij kent iedereen deze wijn wel: het originele Delfts-Blauwe ontwerp van de fles en Goede-Doel-Verhaal maken het een vaak gegeven - én ontvangen - cadeau. Ook ik heb er laatst een fles van gekregen. En die is vanavond opengegaan.

No House Wine Vonkelwijn: idee, druif en vinificatie

De naam ‘No House Wine’ vertelt het hele verhaal. De opbrengst van deze wijn is bestemd voor de allerarmsten met ‘No House’. Stichting HomePlan zet zich hiervoor in door het realiseren van kleinschalige huisvestingsprojecten in ontwikkelingslanden.

Hierbij werken ze samen met lokale organisaties. Het doel is om de mensen die zelf geen geld of inkomen voor huisvesting hebben, een huis, een thuis en een toekomst te geven. Ik heb het even opgezocht: No House Wine heeft het afgelopen jaar € 24,870,- opgehaald met de verkoop van wijn.

Hier kunnen - zo blijkt - 7 huisjes van worden gebouwd, waardoor er weer een paar families minder in een krot hoeven te leven. Elke slok een donatie: het idee vinden we al leuk.

De No House Wine Vonkelwijn is in twee opzichten nieuw voor mij: Druif en Vinificatie. Eerder geproefde Vonkelwijnen waren van Chardonnay en Pinot Noir en altijd vervaardigd volgens de méthode Cap Classique, zoals de methode traditionelle in Zuid Afrika heet.

In mijn notities kwam ik o.a. Simonsig Kaapse Vonkel ('citrustonen, noten, biscuit, toast, aangename klassieke-wereld zuren') en de Pongracz Brut Rosé ('bosaardbeitjes, floraal, zuiver strakdroog, frisse lengte') tegen.

Vandaag treden wij buiten de gebaande paden

Deze Vonkelwijn is van 50% Sauvignon en 50% Chenin Blanc. En gemaakt volgens de Méthode Charmat; een methode die een wijn imagotechnisch in het algemeen geen goed doet. Uitgevonden door Meneer Charmat die in 1910 bedacht dat de tweede gisting niet persé in de fles, maar ook 'gewoon' in de vaten kan plaatsvinden.

De grotere hoeveelheden worden na de tweede gisting onder druk en zonder contact met de buitenlucht, op flessen gebotteld. Zoiets als; waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan? Deze methode, ook wel de
‘cuve close’ genoemd, is veel goedkoper en gaat ook sneller door automatische regeling van temperatuur en druk.

Het voordeel is dat deze methode kwalitatief minder goede wijnen kan gebruiken en deze toch tot een redelijke mousserende wijn kan omtoveren. Ook kan men veel meer parameters in het proces regelen door bijvoorbeeld druk te laten ontsnappen van een tank, door suiker toe te voegen om het alcoholgehalte bij te stellen en zelfs door de ‘blend’ van de wijn, die eigenlijk vanaf het begin bepalend moet zijn, bij te stellen.

Dat is tegelijk ook vaak de kritiek. Deze methode wordt dan ook vaak gebruikt voor goedkopere mousserende wijnen die een minder hoge kwaliteit eisen van de basiswijnen en die snel gedronken worden. En daar doen wij vandaag dan ook niet moeilijk over! .

Herkomst

De herkomst maakt veel goed. We reizen af naar Robertson, in de provincie West Kaap. Regio: Breede Rivier Vallei, waar we als wijnliefhebbers van een paar grote geologische voordelen mogen genieten. De Indische oceaan: die ligt 80km verderop, maar voert wolken aan die tot boven de bergketens schuiven en zo de zomerse hitte afzwakken.

Daarnaast hebben we door die bergketens verhoudingsgewijs ook koudere nachten. Die zorgen voor een langere rijpingsperiode en behoud van aroma’s in de druiven. En tot slot: de stuwmeren van de Du Toitskloof. Dankzij die is er ook in de droge zomermaanden voldoende water beschikbaar voor de oh zo nodige irrigatie.

Overal elders in de Kaapstreek overheersen zure gronden, maar in Robertson zijn de gronden kalkrijk. En daar worden we doorgaans erg gelukkig van, ook als we aan de 'gewonere' bubbels gaan.

Geproefd!

En bubbels zijn het! Een mooie levendige mousse. Krachtig, maar niet te agressief. Tonen van Granny Smith, Citrusfruit, bescheiden gistaroma’s, zachte zuren en middellange afdronk. Toegankelijke wijn die het echt prima deed als aperitief bij onze oesters, 'gewoon' lekker thuis.

Of we er nog een flesje van zouden halen? Om - zucht - cadeau te geven zeker, omdat ie zo leuk is. En straks een keer de Sparkling Rosé versie. Van Pinotage, Pinot Noir en Pinot Meunier. 'Gewoon' met een salade in het Vondelpark. Doen wij ook al helemaal niet moeilijk over.

Te koop bij Jumbo en zo’n beetje overal online.

Bron

Gerelateerde artikelen

Champagne in Nederland

Door:

Op 1 januari tussen 00:02 en 00:30 spoelt men de oliebollen met de inhoud van ongeveer 1 miljoen flessen Champagne weg, éénderde van de totale jaarconsumptie (doodzonde!).

Lees verder

Cocktail: Apple Pie Mojito

Door:

Deze cocktail is door zijn volle en warme smaken heerlijk op een koude dag. Een herfst variant op de klassieke Mojito. Vooral nu het wat kouder weer wordt een echte aanrader.

Lees verder

FemNa40