Wijn, de mooiste drank op Aarde

Wijn is een hele mooie drank.
Wijn is er in verschillende uitvoeringen: Rood, wit, rose, met bubbels, zoet, droog en nog vele andere mogelijkheden.

Maar wijn is niet zomaar een drank. Veel mensen zullen er niet bij stiltstaan hoe arbeidsintensief wijnmaken eigenlijk is.

 

Wijn maken

Numero-V wil je vragen om eens stil te staan bij het werk van de wijnmaker. De belangrijkste periode in zijn of haar werk is: De oogst! Dit vind een maal per jaar plaats. Maar ook de periode tot de oogst is ontzettend belangrijk. Het hele jaar zal de wijnboer en zijn medewerkers de stokken heel erg goed in de gaten moeten houden.

Een paar keer per jaar gaat Numero-V op reis naar Italië, een prachtig mooi wijnland. Door naar de produ-centen wijnmakers te gaan leer je enorm veel over de wijn. Zelfs als je op vakantie bent en langs een wijnhuis komt, ben je bijna altijd welkom.

De mensen zijn trots op hun product en vertellen met passie hoe het proces werkt. Ook als je de taal niet spreekt, kom je er meestal met handen en voeten wel uit. En de liefde voor de wijn groeit op deze manier.

Alto Adige / SudTirol

In april dit jaar waren wij in Alto Adige, ook wel SudTirol genoemd, om naar een paar potiëntiele en huidige leveranciers te gaan. We dachten dat we in Italië waren, tenminste dat was de bedoeling, maar er werd hier alleen maar Duits gesproken. In ons beste Italiaans vroegen we bij het hotel naar onze reservering, maar we werden zo vreemd aangekeken. Toch maar liever alles in het Duits. 

Gelukkig sprak de wijnmaker waar we de volgende dag heen gingen goed Engels. Hij gaf een rondleiding en liet ons de wijnstokken zien waar later dat jaar de Sauvignon Blanc druiven aan moesten komen. In april was het overdag al mooi weer. Met een graad van 15-20 was dit best uit te houden, maar ’s nachts was er nog steeds kans op nachtvorst. Daar kreeg Stephan, de wijnmaker, toch wel de kriebels van.

De wijnstokken die hij liet zien, hadden hele kleine groene knopjes op de takken. Met nachtvorst zou dat weleens eraf kunnen vriezen en dat betekent: geen Sauvignon Blanc. Gelukkig is er geen erge nachtvorst geweest en kan Stephan over 2 weken de Sauvignon Blanc oogsten. Stephan heeft ons hele lekkere wijnen laten proeven en dat beloofde heel wat voor de nieuwe oogst.

Als je ooit in dit gebied bent raden we je aan om veel van het gebied te zien. Wij verbleven bij Termeno (Tramin) en dit gebied geeft een wijnpas uit. Je kunt met deze pas door het hele wijngebied reizen en geeft je korting op verschillende musea, wijnproeverijen en zelfs een shuttle die je veilig van Cantina naar Cantina kan brengen.

Er zijn ook mooie fietsroutes die je kunt volgen en het is best veilig op de weg. Ieder plaatsje heeft wel een Cantina waar je de lokale wijn kunt proeven en meteen kopen. Dit is een erg leuke manier om dit gebied te verkennen.

Gerelateerde artikelen

De Mentor

Door:

Voor de grote vakantie maakte mijn oudste zoon kennis met zijn mentor en zijn nieuwe klas, Een mentor die slecht kon communiceren.

Lees verder

FemNa40