Een gouwe ouwe: Koude komkommersoep

Het allereerste recept wat is schreef, was een ode aan mijn moeder.

Koken was haar passie, net als bij haar moeder.

Ze hielden allebei erg van lekker eten klaarmaken.

 

Het waren soms eenvoudige en soms ingewikkelde gerechten, maar ze gebruikten altijd verse producten en dat werd met heel veel liefde bereid.

Mijn moeder kreeg, toen ze in de Provence ging wonen recepten van mensen uit de buurt waar ze haar eigen versie van maakte. Deze heerlijk frisse komkommersoep is daar een goed voorbeeld van.

Hij is ideaal op extreem warme dagen. Op de foto zie je hem gepresenteerd als amuse, maar hij doet het ook erg goed als lichte maaltijd. Een echte zomertopper!

Koude komkommersoep (20 glaasjes of 4 personen)

Benodigdheden

2 eetlepels milde olijfolie
2 tenen knoflook, in plakjes
1 1/2 liter kippenbouillon
2 kleine komkommers, zaadlijsten verwijderd, grof geraspt
vers gemalen zwarte peper, zout
flesje kookroom
blaadjes van 1 bosje munt, in reepjes
20 cocktailgarnalen

Bereiding

Verwarm de olie en fruit hierin de knoflook tot hij zacht is maar niet kleurt. Schenk de bouillon erbij en voeg driekwart van de komkommer toe. Laat 5 minuten zachtjes koken. Laat de soep 1 minuut afkoelen, pureer hem met de staafmixer en maak op smaak met peper en eventueel zout.

Roer de rest van de geraspte komkommer en de helft van de munt erdoor, laat helemaal afkoelen en zet minstens 3 uur in de koelkast.

Amuse: schep in kleine glaasjes een theelepeltje kookroom en verdeel de soep erover. Maal er nog wat peper boven en garneer met de rest van de munt. Hang aan elk glaasje een garnaal.
Maaltijd: schep een lepel kookroom op de bodem van diepe borden, schep de soep erop, maal er peper boven en en garneer met de rest van de munt en de garnalen.

Bereidingstijd: 25 minuten + 3 uur koeltijd.

De keuken van Colette

Foto: Colette Beyne

Gerelateerde artikelen

FemNa40