IJs van het huis

Als ijs-fan werd ik meteen blij van het boek IJS.

Zweedse chef-kok, banketbakker en kookboeken-auteur Elisabeth Johansson geeft hierin haar 100 beste ijsrecepten prijs.

 

Er is keuze uit roomijs uit de ijsmachine tot simpele waterijsjes waarvan de ingrediënten slechts gemixt en in vormpjes geschonken hoeft te worden. Maar het zijn niet alleen de recepten waar mijn hart sneller van gaat kloppen. De presentatie van het ijs en de fotografie zijn namelijk ook fantastisch! Het is te bestellen bij Bol.com kost € 9,95.

Ook in ijs maken zijn er altijd nog uitdagingen en ik werd enthousiast van de paletas, waterijsjes die oorspronkelijk uit Mexico komen. Stukjes fruit of fruitpuree en kokos- of fruitwater met suiker of honing vormen de basis, voor wat romigere versies wordt ook melk, yoghurt of gecondenseerde melk gebruikt.

Ik koos voor een ijsje voor volwassenen, dat op echt warme dagen verkoelend werkt. De combinatie van verse ananas met rode peper maak ik regelmatig zelf in mijn pittige fruitsalade.

Deze paletas zijn even simpel als ze lekker zijn. Voor kinderen laat je gewoon de rode peper weg. Ook heel erg leuk en verrassend als dorstlesser op een tuinfeest!

Chili-ananaspaletas (voor 6 stuks)
 

Benodigdheden
1/2 kleine verse ananas
1/2 verse rode chilipeper
200 ml ananassap

Bereiding
Maak de ananas schoon en snijd kleine blokjes van het vruchtvlees. Halveer de peper, schraap de zaadjes eruit en hak de peper fijn. Meng de ananas en de chilipeper en verdeel het mengsel over de ijsvormpjes. Vul aan met het ananassap en zet de vormpjes ± 1 uur in de vriezer. Steek dan ijsstokjes in de vormpjes en zet nog een nacht in de vriezer. Houd vlak voor het serveren de vormpjes zo kort mogelijk onder lauw stromend water en haal de ijsjes er voorzichtig uit. Serveer meteen.*

*Wil je ze nog bewaren, doe ze dan per stuk in plasticfolie of in zakjes.

De keuken van Colette

Foto: Colette Beyne

Gerelateerde artikelen

FemNa40