La granita siciliana al limone

Het leven biedt zoveel mooie momenten,
de uitdaging is om elk moment niet in de vergetelheid te laten raken: ja, het niet vergeten, het vasthouden.

Ik probeer altijd een mooi moment aan iets te koppelen, soms aan een geur, soms aan een geluid, vaak aan een smaak.

 

Wegmijmeren

Neem deze lange, warme zomer bijvoorbeeld: de smaak van  mijn spaghetti met salsiccia zal ik nooit meer vergeten (ambachtelijke spaghetti geperst en gewalst met een bronzen mal, gegeten in mijn berghuisje samen met  een paar glazen Vernaccia di San Gimignano en het gezelschap van een eenzaam vuurvliegje).

De kersenjam van mijn moeder, elke ochtend gesmeerd op een vers broodje met een dikke laag boter;
de gegrilde spareribs gegeten bij een volksfeest tijdens een motorrit met Ugo; de margheritine en de verse croissants van Pinton in Pallanza.

De verrukkelijke smaak van een granita siciliana al limone, geproefd in Intra, piazza Ranzoni, op donderdag
1 augustus rond 15:40 uur tijdens het wachten op mijn veerboot die om 16:15 vertrok richting Cannero Riviera.

Mooie momenten gekoppeld aan smaken

La granita Siciliana al limone kun je ook zelf maken, het is niet moeilijk. Je hebt alleen een paar ingrediënten nodig en een beetje geduld. Bij het ontbijt als starter voor een warme dag, als verfrissend tussendoortje voor de luie smaakpapillen of dorstlesser tegen de onverzoenlijke zon voor jou en je kinderen. Als verfrissend intermezzo tijdens een diner of als toetje die de toestemming van jouw diëtist heeft.

Bereiding

Pers een aantal biologische citroenen tot je een ½ liter citroensap hebt. Zeef het sap door een fijne zeef. Snijd de schillen van 2 citroenen in blokjes. En gooi de gebruikte citroenen niet weg.

Met 1 liter water (ik gebruik Evian water) en 375 g suiker maak je een siroop: breng het water aan de kook in een pan en voeg de suiker toe. Zet het vuur laag en roer tot alle suiker is opgelost. Niet koken als de suiker is toegevoegd, dat verandert de structuur van de suiker en start het karamelisatieproces. Als alle suiker is opgelost, kan de pan van de warmtebron af en afkoelen. Met de handen pers je dan in de siroop de resten van alle citroenen en laat voor een paar uurtjes in de koelkast macereren (weken).

Vermeng nu de siroop, het verse sap en de blokjes van citroenschillen in een plasticbak met hermetisch sluitend luchtdichte deksel. Leg het mengsel in de vriezer tot het begint te bevriezen. Elk uurtje het mengsel met een vork of een garde omroeren zodat het ijs mooie losse kristallen krijgt.

Een half uurtje voor het serveren, haal je de granita uit de vriezer en zet je het in de koelkast; met een staafmixer breek je de ijskorreltjes tot dunne, strakke structuur. Serveer de granita siciliana al limone in mooie glazen met als decoratie de schil van een citroen en een takje munt voor de kleur en de geur.

Genieten!

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40