Koken met bier voor Vaderdag

Vaderdag wordt net zoveel gevierd als Moederdag.

Op een dag als deze is het leuk om voor je vader iets te koken wat hij doorgaans niet snel zal eten.

Verras hem eens door een van onderstaande recepten te maken uit het boek Bier & Spijs.

 

Internationaal bieersommelier en zytholoog Fiona de Lange en chef-kok Jo Vaessen van restaurant Dwars hebben elkaar gevonden in hun passie voor bier en gastronomie. Uit deze gedeelde liefde is het kookboek Bier & Spijs: met 70 inspirerende gerechten bij Nederlands speciaalbier ontstaan. Het allereerste kookboek vol heerlijke eerlijke recepten met vele bieradviezen voor erbij.

Nederlandse speciaalbieren

Maak kennis met de onbegrensde mogelijkheden van heerlijke bier-spijscombinaties. Naast de ware smaaksensaties die uit deze combinaties ontstaan, geeft dit boek ook houvast om zelf je eigen bier-spijscombinaties samen te stellen.
Het draait in Bier & Spijs natuurlijk om bier van eigen bodem. Van hop tot mout: vele prachtige Nederlandse bieren komen voorbij. Naast de 'echte bierliefhebber' wil ook de niet-bierdrinker na een goede bier-spijscombinatie echt niets anders meer. na een goede bier-spijscombinatie.

Hierbij lichten wij de sluier op met twee van de recepten uit het boek.

Steak tartare met een 24-uurs eitje
voorgerecht
 

Ingrediënten:
4 eieren
300 g rundermuis(of biefstuk)
1/2 eetlepel Worcestershiresaus
1/2 eetlepel tabasco
1 eetlepel ketchup
1/2 eetlepel mosterd
1 ui, fijngesnipperd (+ extra, voor erbij)
1 augurk, fijngesnipperd (+ extra voor erbij)
zout en peper

Bereiding:
Vooraf: leg de eieren 24 uur voor het serveren in de diepvries*. Snijd de biefstuk fijn met een scherp mesje. Meng de overige ingrediënten - dus niet de eieren - door het vlees en breng goed op smaak met zout en peper. Bewaar afgedekt in de koeling tot het moment van serveren.

Leg de eieren in een bak koud water om ze te laten schrikken. Laat ze op kamertemperatuur komen en pel ze daarna heel voorzichtig. Laat het eiwit er vanaf glijden. Maak met een steker of ring 4 mooie tartaartjes van het vlees. Plaats op ieder tartaartje een eidooier. Maal er wat peper over en serveer met augurkjes en ui.

*Door de eieren te bevriezen verandert de consistentie en wordt de dooier gaar. Deze wordt smeuïg, zelfs een beetje geleiachtig. Een bijzondere smaakbeleving!

Gooisch Blond van de Gooische Bierbrouwerij

De zachte, romige smaak van ei en vlees combineert prachtig met de zachte ronde mouttonen van het bier.
De lage hopbitterheid geeft een frisse nasmaak aan de steak tartaar door net even het accent te leggen op de toegevoegde ui en peper.

Gebruik je meer uit en peper in de steak tartaar, dan is een blond bier met meer bitterheid een goed bijpassend bier. Ook amber bieren sluiten goed aan bij dit gerecht. Andere suggesties: Saens Blond van Breugem Brouwerij of La Trappe Blond van Trappistenbrouwerij La Trappe.

Bavette met jus van gepofte knoflook
hoofdgerecht
 

Ingrediënten:
1 bol knoflook
1 courgette, in plakken
12 bospenen, geschild en in stukken
200 ml kalfsjus (van 1 pot kalfsfond)
4 bavettes van ca. 175 g per stuk op kamertemperatuur
zout en peper

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Wikkel de bol knoflook in aluminiumfolie. Rooster de knoflook ca. 40 minuten in de oven. Besmeer de plakjes courgette dun met olijfolie. Rooster ze bij de knoflook in de oven (ca. 25 minuten, halverwege keren).

Snijd de gepofte knoflook middendoor en lepel de knoflookpuree uit de teentjes. Roer de knoflookpuree door de kalfsjus en laat ca. 15 minuten trekken op een zeer laag vuurtje. Zeef de jus daarna en houd warm.

Bestrooi intussen de bavettes met zout en peper en schroei aan beide kanten in ca. 2 minuten goed dicht.
Laat daarna 5 minuten rusten. Bereid in de rusttijd de bospeen: kook in ca. 3 minuten beetgaar in een laagje water. Snijd het vlees dwars op de draad in plakken. Serveer met de courgette, bospeen en de gepofte knoflookjus.

Emelisse Dubbel van Brouwerij Emelisse

De zoete, gebrande mout van de Emelisse Dubbel legt een mooi accent op de gebakken smaak van het rundvlees. De hopbittere afdronk versterkt de smaak van de frisse, zomerse groenten. De gepofte knoflook geeft een extra smaakvol randje aan het gerecht, dat door de bittere afdronk in het bier mooi wordt benadrukt.

Andere dubbel bieren met zowel zoete als hopbittere afdronk passen goed bij dit gerecht. Bij de keuze voor meer hopbitterheid zal de knoflook en peper nog sterker in de nasmaak aanwezig zijn.

Andere suggesties: Dubbele Arn van Bierbrouwerij De Arn of Natte van Brouwerij ‘t IJ.

Komt uit het boek te koop bij Bol.com: Bier & Spijs

Gerelateerde artikelen

BBQ enquête

Door:

Vanaf april wordt de barbecue bij de meeste Nederlanders tevoorschijn gehaald en in de zomermaanden gaan we helemaal los.

Lees verder

FemNa40