Bierliefhebbers reizen af naar Pilsen (Tsjechië)

Het in het westen van Tsjechië gelegen Pilsen (Plzen) is in 2015 de culturele hoofdstad van Europa.
Echte bierliefhebbers zal de naam bekend voorkomen, in Pilsen werd namelijk in 1842 'pils’ geboren.

Ga op citytrip naar deze stad om een vers-gebrouwen biertje te proeven, een ondergrondse stadstocht te doen of om de hoogste toren van Tsjechië te beklimmen.

 

Culturele hoofdstad 2015

Gedurende het culturele jaar worden diverse culture activiteiten georganiseerd. Zo zal de Pilsnerfabriek in maart zijn deuren openen voor het grote publiek en wordt in mei gevierd dat de Tweede Wereldoorlog al zeventig jaar voorbij is. In de zomermaanden worden er diverse straat- en theaterfestivals gehouden. Het jaar wordt op 12 december 2015 afgesloten met het Festival of Pulsating Lights, dat de strategische ligging van Pilsen ten opzichte van Duitsland benadrukt.

Pils voor fijnproevers

Wie Pilsen bezoekt, kan niet om de biergeschiedenis heen. Volgens het stadstestament werd hier al in 1307 bier gebrouwen. In 1938 werd de befaamde Beierse bierbrouwer Josef Groll door de stad ingehuurd en ontwikkelde Pilsner Urquell, ondergistend bier dat tot op de dag van vandaag gedronken wordt.

Dit wordt jaarlijks gevierd tijdens het Pilsner Fest op 4 oktober. Wie van bier houdt, mag een bezoek aan de Pilsner Urquell Brewery niet overslaan. Aan het einde van de 90 minuten durende rondleiding kun je vers pils drinken, ongefilterd en ongepasteuriseerd. Een bezoek aan het museum en de brouwerij samen kost Kc250 (€10).

De hoogste kerktoren van Tsjechië

Niet te missen is de gewijde kathedraal Sint-Bartholomew, op het centrale plein in de stad. De bouw duurde meer dan twee eeuwen. Naast het altaar staat een Madonna standbeeld in de typische Tsjechische Madonnastijl. Deze kathedraal heeft een toren van ruim 102 meter en is daarmee de hoogste van Tsjechië. Wie de 301 treden beklimt op een heldere dag kan het op 70 kilometer afstand liggende Boheemse Woud bewonderen. In Pilsen is ook de Grote Synagoge te vinden: het is de grootste van Europa en op drie na grootste van de wereld.

 Kathedraal

 Synagoge

Ondergronds museum

Onder de grond van de stad bevindt zich een labyrint van gangen. De oudste komt waarschijnlijk uit de 14e eeuw en de meest recente dateert uit de 19e eeuw. In het Pilsen Historical Underground Museum kun je ontdekken hoe het dagelijkse leven van de Pilsenaren er in de middeleeuwen uitzag. Het is het hele jaar door koel in de gangen (6 graden), daarom wordt geadviseerd je daarop te kleden. Entreegeld is Kc90( €3.50).

Pilsen voor festivalliefhebbers

Pilsen staat naast pils ook bekend om het diverse festivalaanbod. In de periode van 17 juli tot 7 september 2014 vindt het Živá ulice plaats, een gratis straatfestival vol Tsjechische en internationale muziek, straat- en poppentheater en variërende kinderprogramma’s. Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens het internationale theaterfestival Divadlo. Van 10 tot 20 september worden diverse Tsjechische en internationale stukken opgevoerd, van drama tot opera.

Op 30 mei 2014, op de Dag van Melina Mercouri, zijn de straten van Pilsen gevuld met een groot straatfeest, waarbij diverse culturele en culinaire activiteiten plaatsvinden. Jazz Without Borders reist van 1 oktober tot 31 december rond door Tsjechië en doet ondermeer Pilsen aan. Amateur- en professionele jazzmuzikanten treden op en er worden diverse workshops gegeven op het gebied van muziek en dans.

Proost alvast!

Bron: Cherry Picker/Chantal Schram

 

FemNa40