Limoncello met vleugels….

Vandaag maak ik een zoete, alcoholische likeur: limoncello.

Onderstaand het recept hoe je deze kunt maken.

 

Benodigdheden

10 biologische, onbespoten, rijpe en verse citroenen (liever de dikke citroenen uit Sorrento, de 'Gran Ovale')
1 liter alcohol 95%
1 liter bronwater (Evian water)
700 g kristalsuiker
1 glazen weckpot a 3,0 liter, gesteriliseerd met een ongebruikte, bijpassende weckring
2-3 flessen met beugel, gesteriliseerd

Bereiding

Ten eerste: was en borstel de citroenen onder de kraan met koud water en droog ze af met een schone doek. Schil de citroenen zo dun mogelijk met een dunschiller en zorg dat de witte onderlaag niet meegeschild wordt.

De gele schil bevat namelijk alle etherische oliën die de smaak bepalen, niet de onderlaag die vrij bitter en onaangenaam is. Snijd dan de schillen in dunne reepjes.

(Gooi trouwens de geschilde citroenen niet weg, zo zonde! Pers ze bijvoorbeeld en kook het sap met wat suiker tot een siroop en gebruik dit met bruiswater om een heerlijk verkoelend drankje te maken).

Doe de citroenschillen in de weckpot en schenk de liter alcohol erbij. Sluit de pot hermetisch af en zet het voor 4 weken om te macereren op een koele, donkere plaats. Tijdens deze periode de pot dagelijks schudden om de smaakessenties te laten concentreren.

Na 4 weken maak je een siroop met 1 liter water en 700 g suiker in een pan op zacht vuur. Als alle suiker opgelost is de siroop - afgedekt met een doek - laten afkoelen tot kamertemperatuur.

Zeef de siroop door een koffiefilter en voeg het vervolgens aan het mengsel citroenschillen-alcohol toe. Herhaal dan de werkwijze: pot hermetisch afsluiten, het mengsel nog 4 weken laten trekken op een koele, donkere plaats, elke dag de houder schudden.

Na acht week macereren is de likeur bijna klaar. Zeef met een koffiefilter de citroenschillen uit de alcoholoplossing, pers de schillen met een aardappelpers om alle essenties en sappen te recupereren en schenk de limoncello in paar flessen en sluit die af.

Zet de flessen op een koele donkere plek. Nog 3-4 weken geduld en de smaak van jouw limoncello is rijp en eindelijk goed afgerond. Geaffineerd.

Te serveren als basis voor een cocktail, puur als aperitief, digestief of als 'ammazzacaffè'.

Genieten!

Gerelateerde artikelen

FemNa40