Chocoladecakejes met lava

Het is niet alleen met kerst dat je je uitslooft voor een heerlijk diner met als verrassing een heerlijk desert.

Met Oud & Nieuw kun je ook iets heerlijks op tafel zetten.

Dit is echt een heeeeel makkelijk te maken recept en bovendien goed vooraf te bereiden.

 

Benodigdheden

150 g van de puurste chocolade die je kunt vinden
150 g roomboter
2 eieren en 2 eierdooiers
75 g (kokospalm) suiker
25 g bloem

Bereiding

Souffléschaaltjes of bakringen invetten met wat boter.  Chocolade au bain marie smelten (dat wil zeggen:
plaats een kom boven een pan heet water) samen met de boter, eieren, eidooiers en de suiker. Deze luchtig kloppen. Bloem toevoegen en doorroeren.

Nu kun je een klein beetje van de warme chocolade toevoegen (familiemaken noemen ze dat). Daarna de rest van de gesmolten chocolade toevoegen en dan heel rustig en in kleine straaltjes de chocolade blijven mixen/kloppen.

Tja en dit is eigenlijk de voorbereiding, makkelijk toch? Allemaal vooraf te doen. Je doet het chocolademengsel over in de soufflévormpjes (of bakringen, deze wel heel goed invetten) en dekt ze af met folie. Als je kiest voor bakringen zet deze dan op een bakplaat afgedekt met een bakmatje of bakpapier.

Na het hoofdgerecht wordt het wel even spannend hoor. De oven voorverwarmen op 210°C en de cakejes erin stoppen (wel even de folie verwijderen) voor een minuutje of 10-12. We willen dat de buitenkant gestold is en de binnenkant zacht.

De eerste keer is het dus een beetje experimenteren. Iedere oven is immers anders, maar houd het in de gaten. Het is een kwestie van minuten. De bovenkant moet gestold zijn, de binnenkant vloeibaar.

Okay, zijn ze klaar?

Neem een bordje en zet dit óp het soufflévormpje en keer deze voorzichtig om voor het
'moment suprême'. Tromgeroffel... heel voorzichtig het vormpje eraf halen, een zucht van verlichting slaken als hij er ongeschonden uitkomt. Wat slagroom erbij, een aardbei of framboos, blaadje munt en als laatste een klein beetje poedersuiker over de cakejes strooien.

Perfect!

Gerelateerde artikelen

Cupcakes maken

Door:

ACTIE: 'Zo bakt Nederland', uitgegeven door Uitgeverij Elmar BV, verloot 2 exemplaren van het boek onder de lezeressen. Wil je hiervoor in aanmerking komen, stuur dan je naam en adresgegevens naar: info@femna40.nl

Lees verder

FemNa40