Angelina’s preventieve operatie

Uit voorzorg heeft  Angelina Jolie (39) 2 jaar geleden haar beide borsten laten verwijderen in verband met het gen waarvan ze draagster is.

Nu heeft de actrice opnieuw preventief een zware operatie ondergaan.

Artsen hebben haar eileiders en eierstokken weggehaald om haar kans op kanker te verkleinen.

 

 

In een ingezonden brief aan de The New York Times heeft de actrice bekendgemaakt dat ze deze preventieve operatie heeft laten plaatsvinden. Door een eenvoudige bloedtest bleek dat zij een mutatie van het BRCA1-gen had. 'Het gaf me een geschatte 87 procent kans op borstkanker en een 50 procent kans op eierstokkanker'.

Het is een minder complexe operatie dan de borstamputatie, maar de gevolgen zijn ernstiger. Het zet een vrouw in de gedwongen menopauze .Helaas heeft zij eerder al haar haar oma, moeder en een tante aan kanker verloren.

Afgelopen week is Angelina onder het mes gegaan, schrijft ze. 'De menopauze is als gevolg van het verwijderen van de eileiders en eierstokken al begonnen. Het is niet mogelijk om elk risico volledig uit te sluiten en houd ik een verhoogde kans op kanker. Ik blijf ondertussen proberen op natuurlijke wijze mijn immuunsysteem te versterken.

Ik voel me vrouwelijk en sta vierkant achter de keuzes die ik maak voor mijzelf en voor mijn familie. Ik weet dat mijn kinderen nooit zullen hoeven te zeggen dat hun moeder is overleden aan eierstokkanker'.

Jolie is getrouwd met collega-acteur Brad Pitt. Samen hebben ze zes kinderen.

Andere vrouwen die dit ook meemaken

Er zijn veel vrouwen die dit ook meemaken. Zo kreeg de jonge moeder Abi Rounds te horen dat zij borstkanker had aan beide borsten. Ook zij moest afscheid nemen van beide borsten. Maar er zijn nog meer overeenkomsten tussen Abi en Angelina.

Zo hadden ook haar moeder en een tante borstkanker. In tegenstelling tot de actrice en regisseuse hebben Abi’s moeder en tante de strijd tegen borstkanker wel gewonnen. En ook Abi is van plan om deze ziekte te verslaan. Haar dochter Ruby is degene die haar de kracht geeft om net als haar moeder en tante door deze moeilijke periode te komen.

Bron: NYT

Foto Instagram

Gerelateerde artikelen

FemNa40