Oktober borstkankermaand! Preventie kan helpen!

Voor vrouwen die willen weten preventief hun borsten gezond te willen houden, zijn er zoveel tips om borstkanker niet te laten ontwikkelen.

Hiermee is niet gezegd dat wanneer er toch borstkanker gediagnosticeerd wordt je geen fout hebt begaan. Met onderstaande eenvoudige tips is er een kans de borsten gezond te houden.

 

Er zijn zoveel goede tips te delen met vrouwen die graag preventief willen weten wat ze gaat helpen hun borsten gezond te houden zodat ze geen borstkanker ontwikkelen. En daarmee zeggen we niet dat als je toch borstkanker krijgt je het fout hebt gedaan. Met zo veel mogelijk eenvoudige tips is het mogelijk de borsten gezond te houden.

Tip1
Wachten tot je 50 bent en een uitnodiging krijgt voor het bevolkingsonderzoek is redelijk laat voor preventieve gezondheidszorg. Kijk naar een methode die met je meekijkt vanaf ongeveer 25 jaar.

Mammografie zal je daar niet mee helpen want bij een mammogram wordt alleen gezocht naar tumoren (dat is dus niet preventief want als ze wat vinden dan zit de tumor er al) en voor jonge vrouwen is mammografie ongeschikt vanwege de dichtheid van het borstklierweefsel.

Thermografie is geschikt voor vrouwen vanaf 23 jaar. Thermografie kijkt naar zaken als lymfe, bloedvaten, temperaturen en patronen. En deze beelden brengen niet alleen een klein stukje borst in beeld maar een groot gebied van hals tot onder de borsten en van oksel tot oksel. Zo krijgt de arts die deze beelden beoordeelt een duidelijk beeld over de vrouw.

Tip2
Draag een beugel bh alleen als je dat echt belangrijk vindt. De beugel bh is er schuldig aan dat het de stroom van lymfe in de borsten blokkeert. Op deze manier is het moeilijk om afvalstoffen weg te nemen uit de borsten en kunnen borsten klachten ontwikkelen.

De beugel bevindt zich precies op de plek van de belangrijkste lymfestroom. Doe de bh ’s avonds en in het weekend uit en ‘s nachts moet de bh natuurlijk helemaal uit! Borsten moeten wiebelen voor een gezonde lymfestroom. Uit een onderzoek is gebleken dat beugel-bh’s mede schuldig zijn aan borstkanker.

Tip3
Draag geen mobiele telefoon in je bh, het borstweefsel mag je niet constant op een laag pitje zetten alsof het gaar gestoomd moet worden. Ook de straling is slecht voor je kwetsbare borstweefsel.

Tip4
Zorg voor een normale lymfe- en vochtbalans in de borsten en oksels. Dat betekent dat je geen deodorant met aluminium moet gebruiken. Aluminium is giftig en stopt het zweten. Er zijn prima biologische deo’s op de markt die het vocht opnemen en je niet naar zweet ruikt.

Tip5
Masseer onder de douche je beide borsten, dat mag best stevig zijn. Op die manier breng je lymfe op gang en zorg je voor een afvoer van afvalstoffen. Wrijf als laatste richting de oksel om echt af te voeren. Als je een thermogram hebt laten maken weet je precies het risico niveau van je borsten en wat je kan doen.

Het kan zijn dat je met een laag niveau van zorg een osteopathische borstmassage kan laten doen. Dit om ervoor te zorgen dat de borsten beter doorbloed worden en afvalstoffen opgeruimd.

Tip6
Borsten zijn de spiegel van je gezondheid. Als je ontstekingen hebt, zal je immuunsysteem het daar druk mee hebben. Los die zaken op. Zoek een goede therapeut die je daarmee kan helpen.

Tip7
Start je dag met droog borstelen. Dit doe je droog en niet onder de douche. Strijk met een zachte borstel langs het hele borstgebied, de oksels, langs de sleutelbeenderen en het borstbeen. Op deze manier prikkel je de lymfe om in beweging te komen. Dit is kort en zeer effectief.

Meer tips en vragen over borstonderzoek met medische thermografie vind je op www.degroenezuster.nl

Francine van Broekhoven Lijfengezondheid

Gerelateerde artikelen

FemNa40