Wat zie je op een thermogram?

Wat zie je op een thermogram? Er is een verschil tussen een thermogram en een mammogram.
Een mammogram geeft een anatomisch beeld.

Je kent het wel, een röntgenplaatje waar je grijs en wit ziet en daarin moet iets te zien zijn.
Een geoefend oog ziet dat inderdaad.

 

Als er iets waargenomen wordt kan alleen een biopt/punctie uitwijzen wat het precies is. Als het een tumor is dan heeft die daar gemiddeld al zo’n 6 jaar gezeten. Helaas is een tumor op een mammogram niet eerder zichtbaar. De technieken van mammografie verbeteren en tegenwoordig worden ook kleinere exemplaren gezien.

Een thermogram kijkt mee in de fysiologie. En dat is wat lastiger uitleggen. We zien koude en warme plekken in de borst. WE zien bovendien niet alleen een plat stukje borst wat tussen de plaat heeft gelegen maar zien een foto van oksel tot oksel en van hals tot onder de borsten. Er spelen namelijk meer zaken mee in de borstgezondheid als alleen het stukje borst.

We weten tegenwoordig veel van de bloedvaten groei bij tumoren. Die bloedvaten laten zich in een patroon zien. Deze zogenaamde angiogenese is goed te zien door het warme bloed) op een thermogram. Op deze foto is duidelijk een patroon van angiogenese te zien. We kunnen dit zien vanaf het begin van een tumor die aan het ontstaan is. Want voordat er een knobbel zichtbaar is zal het in de fysiologie (hoe het lichaam werkt) eerst fout moeten gaan.

Gerelateerde artikelen

FemNa40