Passie voor kleur

Sinds vorig jaar is bij mij het 'kleurenvirus' ingeslagen als een bom.

Dit kwam omdat ik op zoek was naar een creatief 'iets' dat in groot contrast stond met mijn werk in de zorg.

 

Zo ging ik met een vriendin naar een styliste voor kleuradvies, het was bijzonder om te zien dat er bepaalde kleuren bij je passen vanwege je uiterlijk en je karakter, met als resultaat een persoonlijk kleurenpalet waarmee je een complete garderobe kunt samenstellen.

Na dit consult ging het onderwerp kleur niet meer uit mijn hoofd, dus heb ik me kort daarna ingeschreven voor een cursus basis kleurenleer met als doel kleurenanalyses geven.

Complete persoonlijke garderobe

Tijdens de cursus begon ik voorzichtig aan met een paar veranderingen en wat stukken uit mijn kledingkast naar de kringloop gebracht. Dit omdat het me nu duidelijk was dat het geen flaterende kleuren voor mij waren.

Na afronding van deze cursus ging het 'spitten' in mijn garderobe pas echt beginnen. De kledingstukken vlogen in het rond tot er twee vuilniszakken gevuld waren. Zo... er was nu ruimte voor nieuwe dingen en vanaf dat moment ben ik gaan winkelen als mijn 'eigen personal shopper'.

Dat is een heerlijk gevoel, je gaat winkelen, je weet precies wat je zoekt en laat je niet afleiden door andere items. Je shopt met een lijst in gedachten zodat je een aantal ontbrekende stukken aankoopt waarmee je thuisgekomen een paar mooie outfits samenstelt die je drie tot vier maal kunt combineren voor een andere look.

Shop je eenmaal heel gericht, dan heb je ook geen tot weinig advies van een verkoopster nodig.

Een goed contrast

Ik moet toegeven dat ik het niet kan laten om willekeurig mensen te scannen op de kleuren die ze dragen, terwijl ik mijn hond uitlaat of in een wachtkamer zit en al helemaal bij de kapper!

Dan denk ik wel eens oh wat jammer, daar gaat een verkeerde pot verf over dat haar, als die dame eens wist dat ze een koel type was, dan had ze een andere tint blond gekozen.

Dus eigenlijk is zo’n kleuradvies heel breed inzetbaar voor je kleding, accessoires, make-up of je haarkleur.
Ook heel verstandig voor een fotoshoot.

Regelmatig zie ik op Facebook tussen mijn contacten een aantal fotografen die wat portretfoto’s plaatsen van klanten en zo jammer om te zien dat de kleding niet in goed contrast is met de persoon. Te flets of te donker er is onrust en geen harmonie in het plaatje, de fotograaf heeft zijn best gedaan.

Kleur en interieur

In ons interieur kiezen we de kleuren waar we ons prettig bij voelen. Zo kan de ene persoon houden van gedempte natuurlijke tinten die rust geven en een zachte vriendelijke uitstraling hebben. Een ander voelt zich meer thuis in een interieur met grote contrasten die bestaan uit heldere kleuren en grafische vormen die voortdurend de zintuigen prikkelen en zorgen voor visuele beweging in de ruimte.

Dit kan erg inspirerend werken. Kortom met kleur geef je expressie aan; je gevoel,  je vertaalt naar buiten toe hoe je je van binnen voelt, het is een taal zonder woorden en heeft een groot bereik!

Biljana Plasschaert
 

Gerelateerde artikelen

Accept, love and dress your body

Door:

Elke vrouw verdient een geweldige uitstraling en een perfecte look en gelukkig kan dat op elke leeftijd en in elke maat. Loslaten van modetrends en verwachtingen van anderen maakt dat jouw unieke persoonlijkheid.

Lees verder

FemNa40