R.I.P. Joe Cocker (1944- 2014)

Na Jimi Hendrix en Janis Joplin is Woodstock opnieuw 1 van zijn grote helden kwijt.

Joe Cocker is geboren in Sheffield
(Verenigd Koninkrijk) en zat in zijn jeugd met
15 jaar al in diverse bandjes.

Zijn eerste grote hit was de Beatles cover
With a Little Help from My Friends. Andere vroege hits zijn Cry me a River en Feelin’alright.

 

Aan het begin van de jaren zeventig had hij problemen met drugs en alcohol, maar hij maakte een comeback in de jaren tachtig. Hij had grote hits met You are so beautiful, Up where we belong en Unchain my heart, waardoor hij een nieuw publiek aan zich bond. De meeste indruk maakte de man, die met Fire it up twee jaar geleden zijn twaalfde en laatste studioalbum uitbracht, op het podium.

HMH

Daar kon hij immers laten zien niet zomaar een zanger te zijn, maar één van de absolute buitencategorie.
Dit deed hij ontelbare keren door de jaren heen, diverse malen ook in ons land. Twee jaar geleden stond hij bijvoorbeeld nog in de Heineken Music Hall. Ook toen maakte hij nog enorm veel indruk.

Uit z'n tenen

Hij had vaak wat weg van een bezetene, als hij achter zijn microfoon kroop. Met holle rug, zijn borstkas zo groot mogelijk oppompend, maakte hij wilde en ongecontroleerde gebaren, terwijl hij ondertussen scheve bekken trok en schaamteloos met emmers consumptie zong, als het zweet niet al in de rondte vloog. Maar alles wat er uit
Joe Cocker kwam, kwam uit zijn tenen.

Woodstock

Van het meest uit de hand gelopen festival ooit zijn immers drie momenten onvergetelijk.
Het Star Spangled Banner van Jimi Hendrix, het woeste, onstuimige optreden van een diep getergde
Janis Joplin en ten derde staat voor altijd dat beeld op ons netvlies van die vreemde, bijna spastisch gebogen Joe Cocker. Alledrie zijn ze er nu niet meer, de generatie Woodstock sterft uit.

Verloren strijd

Cocker werd nadat zijn carrière gestopt was in 2008 in Engeland geridderd, nadat hij eerder ook al een Grammy had gewonnen. Het zijn lauweren waar hij op kon rusten, toen hij met zijn vrouw Pam Baker aan zijn zijde het gevecht begon tegen kanker en uiteindelijk verloor. Want dat we met hem één van de mooiste bromstemmen aller tijden zijn kwijtgeraakt zal Joe Cocker zelf geweten hebben.

R.I.P. Joe!

 

Gerelateerde artikelen

FemNa40