Maak van je schoolkeuze geen last-minute keuze

Kinderen in groep 8 zullen binnenkort hun schoolkeuze gemaakt moeten hebben.

De meesten gaan met hun ouders deze maanden langs open dagen en volgen een proeflesje hier en daar.

 


Vaak zijn de scholen dan extra feestelijk en is er van alles te beleven. Maar... waar moet je nu echt op letten? Want wat is het slaagpercentage van die school met die gezellig kraampjes?  Hoe zit het met het zorgteam? Allemaal belangrijke vragen waar scholenopdekaart.nl je snel inzicht in geeft.

Deze website scholenopdekaart.nl helpt ouders en leerlingen bij hun keuze. Hier kun je eenvoudig op naam of postcode de middelbare scholen in je omgeving zoeken én vergelijken. Zo kun je zelf je top 3 van scholen bepalen.

Wacht daar niet te lang mee, want voor je het weet is de inschrijving van jouw favoriete school al voorbij.

Ouders hebben invloed op schoolkeuze

De mening van het kind is vaak beslissend bij de schoolkeuze. Dat is begrijpelijk, want een kind moet zich allereerst prettig voelen bij een school. Maar als ouder kijk je naar andere factoren dan je 12-jarige zoon of dochter en bovendien ken jij je eigen kind als geen ander.

Alle reden dus om je goed te oriënteren. De middelbare schooltijd is belangrijk in de ontwikkeling van tieners en de scholen onderscheiden zich ook echt van elkaar. Daarom is de school van het beste vriendje van je kind niet altijd de beste keuze voor die van jou.

Scholen bekijken en vergelijken

Deze website is op initiatief van de VO-raad en geeft veel info: over grondslag en het lesaanbod van de school, het slaagpercentage, examencijfers, doorstroom binnen de school en naar de vervolgopleidingen.

Maar ook ‘zachte‘ informatie: het profiel van de school, kernwaarden, hoe gaat de school om met leerlingen die bijzondere aandacht nodig hebben, tevredenheidsonderzoeken etc.

De helft van de informatie die op Scholenopdekaart.nl staat, is afkomstig van de scholen zelf. Naast die informatie bevat de website gegevens van overheidsinstanties als DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) en de Inspectie van het Onderwijs. Hierdoor zijn veel gegevens actueel en vergelijkbaar.

Even naar scholenopdekaart.nl dus, voor een goede schoolkeuze!

Gerelateerde artikelen

50 Shades of 50 worden (1)

Door:

In de laatste paar weken dat mijn leeftijd nog met een vier begint, kan ik het niet nalaten om over 'het vijftig worden' wat te filosoferen. Ik heb een paar van die gedachtekronkels opgeschreven.

Lees verder

FemNa40