Stedentrip: Antwerpen

Antwerpen is een stad in het Belgische Vlaanderen.

De stad ligt aan de rivier de Schelde met een inwonersaantal van een kleine 1 miljoen.

Het is dé stad om er eventjes tussenuit te gaan.

Je kunt een dagje heen en weer gaan, maar het is ook leuk om een heel weekend te blijven.

 

Redenen om naar de Belgische stad af te reizen, zijn er genoeg. Zo kun je er fantastisch shoppen, heerlijk eten en drinken én genieten van de werken van de beroemdste inwoner van Antwerpen, Peter Paul Rubens.

Algemene info

Rubens kom je door de hele stad tegen. Zo hangt er een meesterwerk in de Onze Lieve Vrouwe Kathedraal. Verder is een bezoek aan het Rubenshuis een goede optie. In dit huis woonde en werkte de Vlaamse grootmeester de laatste dertig jaar van zijn leven. Het is één van hotspots in Antwerpen die je zeker eens moet bezoeken.


Rubenshuis

Het makkelijkste oriëntatiepunt in Antwerpen is de Grote Markt. Hier krijg je meteen een goede indruk van het historische centrum. Je zit je overal dichtbij.

Zo kun je naar de Meir lopen, een ellenlange winkelstraat, waar je alle grote, vaak Nederlandse, winkelketens vindt. Neem ook eens een kijkje in de Nationalestraat en omgeving.

Dit gebied is het epicentrum voor modeminnend Antwerpen. Je koopt er originele en vaak dure werken van Antwerpse en internationale modeontwerpers. En dan zijn er nog de winkels van merken als Gucci en
Louis Vuitton.

Deze vind je in de wijken Quartier Latin (bij de Boerla Schouwburg) en Wilde Zee. Mocht je meer van alternatief houden, dan is de Kammenstraat de beste optie.

Antwerpen is, net zoals zo’n beetje alle Belgische steden, een stad waar je heerlijk kunt eten en drinken.
Zeker in het historische centrum kom je allerhande restaurants tegen. Maar dat is zeker niet de enige plek waar je moet kijken. Ga ook eens naar de wijken Het Zuid en Het Eilandje.

Deze twee gebieden, respectievelijk aan en omringd door de rivier de Schelde, zijn de laatste jaren volop in ontwikkeling. Je vindt er, naast restaurants, ook allerhande bars en clubs.

Bezienswaardigheden uitgelicht

Grote Markt. Het centrale plein, midden in het centrum. Hier vind je het stadhuis, een prachtig pand dat tussen 1561 en 1564 is gebouwd. Daarnaast kun je er diverse gildenhuizen bekijken. Zo ook de Brabo fontein, opgebouwd uit een beeld van een Romeinse soldaat. Verder zitten er aan de Grote Markt diverse restaurants en de VVV van Antwerpen, voor al je info en stadsplattegronden!

Het Zuid. Zonder twijfel de hipste wijk in Antwerpen. Middelpunt van de wijk is het Koninklijk Museum van Schone Kunsten. Het centrum van de wijk ligt in de driehoek Waalse Kaai, Vlaamse Kaai en
Leopold de Waelplaats. Je vindt er veel trendy restaurants, bars en clubs. Bovendien grenst het Zuid aan de rivier de Schelde.

Kloosterstraat. Houd je van meubels uit de vorige eeuw? Dan mag je de Kloosterstraat niet missen.
Van woensdag tot en met zondag, vanaf 13.00 uur kun je er terecht. Zeker als je van meubels uit de sixties en seventies houdt, is het leuk om er een kijkje te nemen. Overigens is Antwerpen ook de stad voor antieke meubels. Deze vind je in de Leopoldstraat.


Leopoldstraat

Antwerpse Zoo. Met meer dan 160 jaar geschiedenis één van de oudste dierentuinen ter wereld. Het ligt op een steenworp afstand van het station Antwerpen Centraal. In totaal zijn er ruim 5000 dieren en wel in 950 verschillende soorten. Ook mooi zijn de diverse en verschillende bomen en de prachtig aangelegde tuinen.

Museum voor Schone Kunsten. Een Kunstmuseum gelegen in een statig pand aan de Leopold de Waelstraat.
In het museum vind je veel werken van Vlaamse kunstenaars uit de zestiende en zeventiende eeuw.
Daarnaast zijn er andere Vlaamse kunstenaars en diverse buitenlandse meesterwerken te zien, waaronder van Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck en Frans Hals.

Veel plezier!

Gerelateerde artikelen

FemNa40