Stedentrip: Rome

Zoals bij iedereen wellicht bekend is, is Rome de hoofdstad van Italië.

Rome is gebouwd op zeven heuvels en de rivieren de Tiber en de Aniene stromen er doorheen.

 

Je kunt Rome een echt openluchtmuseum noemen. Niet zo gek, wanneer je bedenkt dat Rome eeuwenlang de machtigste stad was van zowel de Oudheid als het Romeinse Rijk.

Later werd het ook nog eens de hoofdstad van de katholieke kerk. In opdracht van diverse pausen werden de mooiste bouwwerken gebouwd.

Bezienswaardigheden

Colosseum. Het wereldberoemde amfitheater, waar gladiatoren op leven en dood voor 50.000 uitzinnige toeschouwers tegen elkaar vochten. ’s Avonds is het mooi verlicht en prachtig om te zien.

Forum Romanum. Het politieke en religieuze centrum van Rome in het Romeinse Rijk. De belangrijkste beslissingen werden er genomen, executies vonden er plaats en legers marcheerden er rond. Het verval trad in en het Forum Romanum verdween letterlijk onder de grond. Wat er nu nog van te zien is, zijn overblijfselen van tempels, zuilengalerijen én een paar historische panden.


Foto: Forum Romanum
 

De Spaanse trappen. Hoge en brede trappen. De plek waar Rome samenkomt én met een flesje wijn de dag doorneemt. Gelegen op het Piazza di Spagna. De trappen horen bij de Franse kerk Trinitá dei Monti. De naam is afgeleid van de Spaanse ambassade, die er vroeger gevestigd was. Bovenaan de trappen kom je uit op Pincio, een prachtige, Romeinse heuvel.

Trastevere. Een uitgaanswijk gelegen aan de westkant van de rivier de Tiber. Trastevere wordt beschouwd als één van de leukste wijken van Rome. Een goed startpunt voor een toer door de wijk is het Piazza S. Maria in Trastevere. Aan dit historische plein vind je mooie terrassen.

Je vindt hier ook zondags een enorme rommelmarkt, ondermeer in de lange, brede straat Via Portuense. 
Er wordt vooral (goedkope) kleding verkocht. Als je goed speurt, kun je ook antiek vinden en andere,
exclusieve snuisterijen.

Vaticaanstad. In dit kleine, onafhankelijke staatje binnen Rome vind je de bekende Sint Pieterskerk en de Vaticaanse musea. Wereldberoemd is de Sixtijnse Kapel, waar fresco’s van Michelangelo hangen en waar de kardinalen altijd de nieuwe paus kiezen.


Foto: Vaticaanstad
 

Villa d’Este. Een zestiende-eeuws paleis. Om het paleis liggen mooie tuinen met fonteinen. Gelegen in Tivoli, een stad met 50.000 inwoners, 25 kilometer ten oosten van Rome. De Villa d’Este was eigendom van de hertogen van de stad Ferrara.

Zowel het paleis als de tuinen zijn een voorbeeld van de manier van bouwen in de renaissance. Naast de
Villa d’Este vind je in Tivoli ook de Villa Adriana, een vijftiende-eeuws kasteel en andere bezienswaardigheden. Een dagtrip naar Tivoli is zeker een aanrader.

Pleinen. Er zijn heel veel pleinen in de stad, maar het beroemdste is toch wel het Piazza di Trevi met de
Trevi fontein.


Foto: Trevi fontijn
 

Vervoer

In Rome zijn er 4 of 5 busondernemingen die een hop on/hop off-tour aanbieden. Er zijn blauwe en rode bussen. Neem alleen de rode bussen, want de blauwe bussen zijn vaak overbooked, zodat je lange tijden moet wachten of ze rijden gewoon voorbij. Van de rode bussen rijden er genoeg.

Je kunt ook een scooter huren, hiervoor betaal je 13 euro per uur. 't Is niet goedkoop, maar je bent wel snel overal ter plaatse.

Wanneer je van fietsen houdt, dan kun je een fietstour met een Nederlandse gids maken. Je ziet veel, je hoort veel en je bent onderdeel van de stad.

Buon divertimento!

FemNa40