Stedentrip: Dublin

Ben je ook gek op stedentrips, deze week lichten we Dublin uit.

Dublin is de hoofdstad van Ierland, met een inwonersaantal van ruim 500.000. 

Tel je daar het aangrenzende, stedelijke gebied bij op, dan kom je op meer dan één miljoen inwoners.

De stad wordt doorkruist door de rivier Liffey en verdeelt de stad in noord en zuid.

 

Temple Bar

Pal aan de Liffey, aan de zuidkant, ligt Temple Bar. Deze buurt, die uit een paar middeleeuwse straten bestaat, is het toeristische hart van de stad. Ook de Dubliners zelf komen er graag. De reden daarvoor laat zich makkelijk raden: de goede pubs.

Daarnaast zitten er diverse restaurants en boetiekjes. Je vindt hier ook het beroemde bruggetje 
Ha'penny Bridge  over de rivier de Liffey. De naam is ontstaan doordat je vroeger een halve penny moest betalen als je over deze voetgangersbrug wilde, nu kun je er uiteraard gratis overheen.


Foto: Temple Bar
 

Temple Bar is ook een goede startplaats voor een wandeling door het historische centrum van de stad. 
Loop bijvoorbeeld eens over de campus van Trinity College, de oudste universiteit van Ierland of ga er even naar binnen en neem een kijkje in de prachtige, klassieke bibliotheek.


Foto: Trinity College
 

Dublin Castle

Een andere bezienswaardigheid is Dublin Castle, een eeuwenoud kasteel. Het pand heeft een lange historie van geweld en vernieling. Meer dan zevenhonderd jaar was het het hoofdkwartier van het Engelse bestuur in Ierland. Tegenwoordig wordt het door de Ierse overheid gebruikt als ontmoetingsruimte. Uitgebreide tours door het pand zijn mogelijk. De Record Tower, een typische kasteeltoren, springt het meest in het oog.


Foto: Record Tower
 

Stadsparken

Wat je zeker niet moet missen zijn de prachtige stadsparken: Phoenix Park  (één van de grootste stadsparken van Europa) en St. Stephen/Green Park (middenin in het centrum). In Phoenix Park vind je ook Dublin Zoo,
eén van de oudste dierentuinen ter wereld. Dublin Zoo doet mee aan een internationaal fokprogramma voor beschermde diersoorten.

In St. Stephen/Green Park, een prachtig, rechthoekig park, is een oase van rust, te midden van drukke winkelstraten. Je vindt er vijvers, groene weiden en statige bomenrijen. Het is een plek waar jong en oud Dublin graag komt. In de zomer vinden er soms lunchconcerten plaats.

Guinness Brouwerij

Een andere grote attractie is de Guinness Brouwerij. De één noemt Guiness het zwart goud, de ander slootwater. De meningen over Guinness bier lopen uiteen. Maar behoor jij tot de fans van het bier, dan moet je hier zeker een stop maken en je rond laten leiden. De brouwerij, een gigantisch groot, ommuurd complex,
werd gesticht in 1759. Het hoogtepunt van de rondleiding is het proeven!


Foto: Guiness Brewery
 

Winkelen

Een favoriete winkelstraat is Grafton Street.  Het is de drukste winkelstraat van Dublin; alle winkels van de grote merken zitten er. Verder vind je aan de zuidkant van Grafton Street de St. Stephens Green Shoppingmall.

Beste periode om te gaan

Het gehele jaar heeft Dublin veel te bieden, maar houd er wel rekening mee dat het er altijd veel regent. Gelukkig zijn honderden goede pubs waar je in kunt duiken! Met Ryanair en Aer Lingus kun je goedkope weekendtrips vinden die je wel bijtijds moet boeken.

Do's

Harold's Cross - honden race. Ongeveer 10 minuten rijden met een taxi kun je naar een hondenrace gaan.
Je kunt op de snelste hond een wedje doen. Minimum inleg is 1 euro. De entree bedraagt 10 euro.

Howth. Ga met de Dart (speciale buslijn) naar Howth (retour € 4,70) voor een mooie rondwandeling langs de kust met schitterende uitzichten over Dublin. Betaal in de bus wel gepast, om geen irritaties bij de Dubliners te wekken.

Temple Bar pub. Op zondagmiddagen kan er in Temple Bar genoten worden van het traditionele en sfeervolle oude Ierse muziek. Leuk detail is dat er binnen gerookt mag worden, omdat ze een rookruimte hebben gemaakt welke perfect aansluit in de pub.

Malahide. Een mooi stadje ten noorden van Dublin, met een openbare golfbaan, een prachtig en groot (groen) park om te wandelen, met als middelpunt het bekende Malahide Castle.


Foto: Malahide Castle
 

Have fun!

Gerelateerde artikelen

FemNa40