WINACTIE: Vrouwen en parels

Meer dan een parel.

Vrouwen mogen trots zijn op het mooie orgaan,
de clitoris, ook wel kittelaar of klit genoemd. 

Het is het enige orgaan dat als enkele functie ‘genot’ heeft. 

Het lijkt slechts een heel klein roze pareltje te zijn, maar niks is minder waar.

 


Dat pareltje is slechts het topje van de vulkaan, vergelijkbaar met de eikel van de man. De clitoris is een groot vrouwelijk seksueel orgaan dat door opwinding zelfs nog groter wordt.

Oorsprong

Allemaal zijn we als embryo begonnen. De helft van de bevolking heeft zich ontwikkeld tot man, de andere helft tot vrouw. De clitoris en de penis hebben dezelfde oorsprong en dus veel overeenkomsten.

Veel mensen denken dat het zichtbare topje de hele clitoris is. Maar net zoals de penis meer is dan de eikel,
is de clitoris meer dan dat kleine zichtbare topje.

Parel

Het topje wordt de eikel van de clitoris of ook wel glans-clitoris genoemd. Het topje is dat knopje dat aan de buitenkant zit, bovenaan bij de binnenste schaamlippen. Het is de parel van de clitoris!

Alleen het topje van die mooie clitoris laat zich aan de buitenkant van het lichaam zien. De hele clitoris is  een enkele centimeters groot orgaan en loopt onderhuids door tot achter de buitenste schaamlippen.

Ik hoorde laatst iemand zeggen dat de clitoris dus veel meer op een knoflook lijkt dan op een erwt. Dat klopt helemaal, hoewel ik persoonlijk de associatie met een knoflook niet zo opwindend vindt.

Vocht

We weten allemaal dat een man een stijve penis krijgt doordat er bloed naar de penis gaat. Met een stijve penis kan hij geslachtsgemeenschap hebben. Bij vrouwen gaat er bij opwinding ook bloed naar de clitoris.

En doordat er zoveel bloed naar de clitoris en het vaginale gebied gaat, lekt er glibberig vocht uit de vaginawand, dat noemen we transsudatie. Vrouwen maken dus hun eigen glijmiddel aan als ze opgewonden zijn.

Airbags

Wat er ook gebeurt bij opwinding is dat de clitoris zo gevuld raakt met bloed dat ze ‘stootkussens’ vormt rond de vagina. Deze kussens zorgen ervoor dat het stoten niet pijnlijk is.

Het vaginale gebied (de vulva) verandert bij opwinding en komt in een staat waarin het geschikt wordt voor geslachtsgemeenschap en penetratie.

De vagina wordt dan langer en breder. Bij opwinding vormt de vagina, die zeer elastisch is, als het ware een landingsbaan of (misschien nog beter gezegd) een hangar voor de penis.

Opwinding bij vrouwen is dus heel erg belangrijk voor pijnloze en plezierige seks!

Genot

De meeste zenuwuiteinden van de clitoris zitten in dat topje dat erbuiten steekt. Er zitten zelfs 2 keer (achtduizend) zoveel zenuwuiteinden in dat topje van de vrouw dan in de eikel van de man (vierduizend).

Bij sterke opwinding verschuilt dat gevoelige topje zich onder haar ‘capuchon’. Stimulatie van de clitoris is voor vrouwen belangrijk om tot een piekorgasme te komen. Het direct stimuleren van het topje kan te gevoelig zijn.

Veel vrouwen geven er de voorkeur aan dat (eerst) de omgeving van het topje wordt gestimuleerd of de vagina en daarna pas subtiel met (eigen) vingers, tong of vibrator het topje zelf.

Orgasme

De ene vrouw vindt het prettig dat het topje wordt gestimuleerd, de ander vindt het prettig dat de ribbelige achterkant (dat wordt ook wel de G-spot genoemd) van de clitoris wordt gestimuleerd.

Weer een ander kan juist genieten van de combinatie van penetratie in de vagina en massage van dat topje om een orgasme te bereiken. Ga daarom alleen of samen op ontdekkingsreis om te onderzoeken wat jij op dat moment lekker vindt.

Communicatie

Het kan voor je partner lastig zijn om jou op jouw ideale manier te laten genieten. Het vrouwelijk genitaal gebied is ook best ingewikkeld doordat het topje zo gevoelig is en het allergrootste deel van de clitoris onderhuids zit.

Een penis stimuleren is meestal veel gemakkelijker en bij veel mannen hetzelfde. Tussen vrouwen onderling zie je meer verschillen wat ze lekker vinden. Sterker nog: per moment kan het verschillen wat een vrouw prettig vindt.

Onbekendheid

Veel mensen weten niet hoe een clitoris eruit ziet, laat staan hoe deze werkt. De kans is groot dat jij het ook niet wist voordat je er net over las. Begrip voor je partner en duidelijk aangeven wat je lekker vindt, is dus erg belangrijk.

Laat je sekspartner op een stimulerende manier weten waar jij op dat moment van geniet, zodat jij heerlijk verwend kunt worden.

WINACTIE
FemNa40 mag een exemplaar van het boek 'Aandacht voor seks' van Astrid Kremers verloten.
Dit moet je doen om hiervoor in aanmerking te komen:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief op de voorpagina en like en deel de Facebook pagina van FemNa40
Stuur een e-mail met je naam en adresgegevens naar info@femna40.nl

Ben je al ingeschreven voor de nieuwsbrief, dan kun je natuurlijk ook meedingen door een e-mail te sturen.

Actie loopt tot en met 14 maart!

Meer info op: sexuoloog.nl

Het boek kun je hier ook kopen.

Gerelateerde artikelen

FemNa40