Emotioneel vs seksueel vreemdgaan

Er heeft een enquête plaatsgevonden over ontrouw dat de verschillen onthult tussen mannen en vrouwen.

Wat is er erger: dat je partner seks heeft met een ander of verliefd wordt op iemand anders? Datingsite eDarling heeft in haar laatste enquête onderzocht welke rol trouw speelt in relaties.

Zowel mannen als vrouwen verkiezen emotioneel vreemdgaan boven seksueel vreemdgaan als het om hun partner gaat.

 

Als het gaat om het soort ontrouw waar ze zichzelf schuldig aan maken, komen er grote verschillen naar voren. Zo gaan vrouwen vreemd omdat ze behoefte hebben aan emotionele steun, terwijl mannen meer op zoek zijn naar een seksuele affaire.

Het eeuwenoude gezegde 'Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet' blijkt meer van toepassing te zijn op vrouwen dan op hun mannelijke tegenhangers. Ondanks dat mannen de gedachte niet
kunnen verdragen dat hun partner met iemand anders naar bed gaat - 63 % beschouwd seksuele ontrouw als ergste vorm van vreemdgaan - is het meer waarschijnlijk dat zij hun partner bedriegen door seksueel
overspel (34% vergeleken met slechts 20% van de vrouwen).

Ook vrouwen zouden het erger vinden als hun partner seks heeft met een ander (57%), maar zijn ook minder geneigd dit hun partner aan te doen. Vrouwen hebben meer behoefte aan een intiem gesprek, aandacht of een luisterend oor en maken zich vaker schuldig aan emotionele ontrouw, waarvan 57% zegt een keer verliefd te zijn geworden op iemand anders ten opzichte van 28% van de mannen.

Waarom gaat men vreemd?

De deelnemers gaven ook antwoord op de vraag wat hun redenen voor het vreemdgaan waren. Ook hier was een duidelijk verschil tussen het mannelijke en het vrouwelijke front zichtbaar. Hoewel de meeste mannen (40%) niet precies wisten waarom ze vreemd gingen, waren bij vrouwen de gevoelens voor iemand anders de voornaamste reden (57%).

Bij beide was verveling een aanleiding voor ontrouw: 30% versus 28%. Vreemdgaan uit wraak komt bij de mannen iets vaker voor: 15% in vergelijking met 11% van de vrouwen. Het antwoord: 'Ik wilde graag seks met iemand anders' werd door slechts 3% van de vrouwen gegeven, terwijl dit bij de mannen bijna tien keer zo hoog was (28%)!

Slachtoffers 

Hoewel ruim een vierde van alle deelnemers wel eens is vreemdgegaan, noemen ze unaniem trouw, eerlijkheid en betrouwbaarheid als de belangrijkste waarden in een relatie. Mannen zijn de meer vergevingsgezinden van de twee: 41% zou geen einde maken aan de relatie als hun partner vreemd ging, terwijl 74% van de vrouwen dit wel zou doen.

Tot slot onthult de enquête over loyaliteit in relaties dat een groot aantal singles (45%) zich tot online dating heeft gericht nadat ze hun partner niet konden vergeven voor het vreemdgaan.

*De enquete is uitgevoerd onder 301 leden van eDarling. Gemiddelde leeftijd: 53, 59% vrouw.

FemNa40