Sisterhood

Een poosje terug ontving ik een berichtje van een vriendin met een soort kettingbrief.

Nu ben ik daar nooit zo van, zeker niet als de brief verkondigt dat ik hem vooral door moet sturen, ‘want anders…’, maar toch heb ik deze gedeeld.

Vanwege de boodschap. Die gaat namelijk over zusterschap. In de breedste zin van het woord.

 

Het zusterschap dat vrouwen ervaren met zussen, vriendinnen, collega’s, buurvrouwen op wie je kunt rekenen, andere moeders, vrouwen, die onvoorwaardelijk inspringen als dat nodig is… nichten, tantes, oma’s en moeders (natuurlijk!). Het berichtje bracht een stroom gedachten in gang, zo ook dat dit onderwerp bijzonder past bij FemNa40.nl.

Want, hoe mooi is dat zusterschap! Hoe mooi ook zijn wij, zusters! Ieder voor zich, los van elkaar en samen.
En we zijn er… altijd en overal.

Toen mijn oma de baby van de buurvrouw aanhoudend hoorde huilen, bracht ze een deel van haar schamele voorraad eten. 'Honger lijden doen we samen als het om kinderen gaat', zei ze resoluut. En zo gaat het nog steeds met ons.

Zusters

In de periodes dat ik het moeilijk heb gehad in mijn leven, kapot van verdriet om overlijden van dierbaren, het moeten dealen met de harde waarheid van het geen kinderen kunnen krijgen, herstellend van mishandelingen in een huwelijk, scheidingen of niet voor of achteruit kunnen door een fikse burn-out, dan kon ik altijd,
echt ALTIJD terugvallen op ‘mijn zusters’. Ze waren er met woorden, raad, eten, flessen wijn, een knuffel of gewoon door er te zijn.

En ik weet dat dat altijd zo zal zijn. Wat er ook gebeurt. Waar ik ook woon. Wat ik ook doe. Wie ik ook ben of ga worden. We zijn er. For ever & daarna.

Mooie momenten

Met diezelfde zusters deel ik ook vol vuur de mooie momenten van geluk en tevredenheid, triomfen, nieuwe liefdes, de pracht van hun zwangerschappen en de geboorten van hun kinderen, een 2e huwelijk, mijlpalen als 50e verjaardagen en uit huis gaan van de eerste dochter.

We lachen, drinken, eten, sporten samen en communiceren, soms al ’s ochtends vanuit bed, vaak over de dag heen gewoon door en soms zelfs tot diep in de nacht. Deze vrouwen en ik zijn fan van elkaar en genieten van alle social media die tot onze beschikking staat.

Zonder die zusters zou ik echt nooit zo gelukkig zijn als ik nu ben. Begrijp me goed: ik vind het heerlijk om mijn leven te delen met ‘mijn eigen’ leuke kerel. Maar al die periodes dat hij er niet was, deed ik die mooie dingen zonder hem. Zelfs nu ga ik nog wel alleen op pad… of met mijn zusters..

Foto

Gerelateerde artikelen

FemNa40