Versterk je vriendschap

Het hebben van vrienden is belangrijk voor je identiteit en je levensgeluk.

Belangrijk is hoe je met je vrienden omgaat,
je relatie kunt versterken en koesteren.

 

Je kunt niet zonder vrienden, ze verrijken je leven. Vrienden heb je nodig in sombere en gelukkige tijden en ze vormen niet alleen een bron van blijdschap maar ook steun. Je identtiteit wordt hierdoor gevormd.

Het hebben van vrienden maakt deel uit van wie jij bent. Er zijn verschillende soorten vriendschappen die andere eigenschappen in je naar voren brengen, waardoor iedere vriendschap een stukje van jouw karakter vervult.

Het spreekt voor zich dat goede, sterke vriendschappen een grote bron van geluk zijn. Vriendschappen geven je leven glans en betekenis. Hieronder staan een aantal praktische tips die je helpen je vriendschappen te versterken. Want hoe sterker de band, des te meer geluk jullie aan elkaar kunnen geven!

Concentreer je op gezamenlijke eigenschappen

Vriendschappen ontstaan wanneer je jezelf herkent in de ander. Je hebt iets gemeen. Dat kan van alles zijn.
Je hebt dezelfde opleiding gevolgd, jullie zijn collega’s, je hebt dezelfde kijk op de wereld, je hebt dezelfde hobby, gaan samen sporten, lachen om dezelfde grappen en ga zo maar door.

De gemeenschappelijke dingen vormen de basis voor jullie vriendschap. Concentreer je daar ook op.
Juist wanneer jullie gemeenschappelijke basis dreigt weg te vallen, bijvoorbeeld wanneer iemand gaat verhuizen, een nieuwe baan krijgt, een nieuwe relatie, gaat samenwonen of trouwen en kinderen krijgt.

Vriendschappen gaan vaak verloren wanneer iemand veranderd van leven. Wees je hiervan bewust en blijf je richten op datgene wat jullie bindt in plaats van de dingen die verschillend zijn.

Laat jezelf zien

Een vriendschap is gebaseerd op vertrouwen. Op het moment dat jij je vertrouwen geeft aan de ander, is de ander eerder geneigd zijn om jou ook te vertrouwen.

Wanneer jij jezelf blootgeeft, je kwetsbaar opstelt en je diepere gevoelens deelt met de ander, zal dit een extra dimensie aan jullie vriendschap geven. Als jij gevoelige informatie over iemand krijgt, dan heb jij plotseling de mogelijkheid om iemand te kwetsen.

Door iemand het vertrouwen te geven, laat je blijken dat je op hem of haar aan kunt en dat versterkt jullie band.

Met je beste vrienden deel je dingen die je niet met andere mensen deelt. Door het vertrouwen in de ander te vestigen en jezelf laat zien, kan er een mooie band ontstaan die je leven zal verrijken.

Respecteer elkaars unieke eigenschappen

Vrienden zijn niet hetzelfde als jij. Ze zijn in bepaalde opzichten heel anders. Dat is leuk en dat is soms irritant. Je moet je niet druk maken over bepaalde verschillen.

Probeer er samen om te lachen en accepteer elkaars minpunten. Als jullie allebei helemaal hetzelfde zouden zijn dan valt er ten slotte weinig te beleven!

Je vrienden houden je vaak een spiegel voor, ze laten je zien hoe het ook anders kan. Je mag best laten weten welke kanten je van elkaar minder waardeert, maar probeer de ander niet te veranderen.
Accepteer, waardeer en probeer er juist om te lachen!

Verplaats je in de problemen

Vrienden delen hun zorgen en problemen met elkaar. Wanneer een goede vriend(in) zijn of haar problemen met jou deelt, doe dan je best om er ook echt te zijn. Luister goed, stel vragen om erachter te komen wat precies het probleem is en verplaats je hier zoveel mogelijk in.

Waak ervoor dat je je niet laat meevoeren in een stroom van negativiteit. Goede vrienden maken elkaars leven leuker, dus help je vriend(in) de problemen te relativeren en bedenk samen oplossingen. Sleep je bezorgde maatje terug in de positieve vibe!

Respecteer haar/zijn mening en werkwijze

Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn om een geweldige vriendschap te hebben. Jullie zijn hetzelfde en zijn verschillend, dus neem niet altijd dezelfde beslissingen.

Je kunt af en toe je best doen om je beste vrienden van mening te doen veranderen. Maar besef wel dat iedereen zijn eigen mening mag hebben. Je vrienden mogen hun eigen fouten maken, ze mogen hun leven anders inrichten dan jij en ze mogen anders denken over bepaalde dingen.

Nogmaals, richt je niet op de dingen die jullie verschillend maken, richt je op jullie gemeenschappelijke basis.
De rest is niet zo relevant voor jullie vriendschap.

Blijf werken aan de basis van jullie vriendschap

Als je een intense vriendschap met een collega had, kan dat doodbloeden als hij of zij het bedrijf verlaat.
De gemeenschappelijke basis komt te vervallen, waardoor het bestaansrecht voor jullie vriendschap vervalt.

Het kan ook zijn dat jullie basis breder is, maar niet langer wordt gevoed waardoor hij vroeg of laat uitgeput zal zijn en jullie alleen nog maar met elkaar omgaan vanwege ‘old times sake’. Laat dat niet gebeuren bij geweldige vrienden!

Vraag je eens af waarop jullie vriendschap gebaseerd is. Welke gemeenschappelijke basis delen jullie? Het kan zijn dat je al jaren teert op een basis die eigenlijk aan het afkalven is.

Leuk dat jullie bij elkaar in de klas hebben gezeten, maar nu ouder, wat bindt jullie nu?

Om je vriendschappen verfrissend en intens te houden is het belangrijk constant aan de basis te werken.
Maak samen nieuwe herinneringen aan, ga leuke dingen doen. Blijf niet hangen bij vroeger, maar kijk vooruit.

De tijden zijn veranderd, jullie zijn misschien drukker en minder onbezorgd dan vroeger. Wat kun je doen om toch van elkaar te genieten en elkaars leven te verrijken?

Neem de tijd voor een goed gesprek

Eén goed gesprek kan soms jullie vriendschap versterken. Door de tijd te nemen om echt met elkaar te praten, kan jullie vriendschap een extra betekenis krijgen. Je beseft je dan hoe geweldig die vriend(in) eigenlijk is en hoe blij je bent dat die persoon in je leven is.

Maak tijd vrij om regelmatig met elkaar te praten Ga samen uit eten, hang een avondje op de bank, bezoek een spa, ga een dagje op stap. Goede gesprekken ontstaan vaak nadat je wat uurtjes met elkaar bent (of wat wijntjes op hebt) en helemaal zijn bijgekletst.

Door ruimte te geven voor goede gesprekken kun je je vriendschap sterk en vitaal houden. Wissel je gevoelens uit, neem elkaar in vertrouwen en merk hoe jullie band dieper en dieper wordt.

Hoe sterker de vriendschap is, des te meer deze vriendschap voor jou en de ander zal betekenen.

Sochicken

Foto

 

Gerelateerde artikelen

Ideale partner bestaat wél

Door:

Wat zijn de ingrediënten voor de ideale man of vrouw? Lexa.nl kwam erachter door een grootschalige onderzoek. Wat blijkt? De ideale man of vrouw bestaat uit een combinatie van Europese nationaliteiten.

Lees verder

FemNa40