Hoe ga je om met een partner die vreemdgaat?

Leren omgaan met een partner die vreemdgaat,
zou zomaar een van de moeilijkste dingen kunnen zijn waar je mee te maken kunt krijgen.

Bij het doorhakken van de knoop - of je wel of niet wilt proberen de boel te repareren - is er dan ook geen pasklaar antwoord.

 


Het enige dat je kunt doen, is communiceren met je partner, goed naar jezelf luisteren en bepalen of de relatie al dan niet de moeite waard is om te redden.

Als je besluit om de lucht te klaren en de relatie te redden, dan zul je alles per dag moeten bekijken en mag je vooral niet vergeten om goed voor jezelf te blijven zorgen.

Wat moet je niet doen
 

Geef jezelf niet de schuld
Het is niet altijd duidelijk waarom je partner vreemdgaat en daarom zou je instinctief jezelf de schuld kunnen geven. Misschien denk je dat jullie uit elkaar gegroeid zijn of dat je misschien tussen de lakens tekortgeschoten bent.

Misschien heb je je laten overweldigen door je werk en heb je niet genoeg tijd voor de relatie vrijgemaakt. Hoewel dit tekenen zouden kunnen zijn dat jullie relatie wat opknapwerk nodig heeft, dien je te beseffen dat niets dat jij doet je partner ooit tot vreemdgaan kan aanzetten.

Geef jezelf daarom nooit de schuld van de scheve schaats die je partner gereden heeft.

 • Het zou natuurlijk kunnen dat jij een rol speelt in een bepaald relatieprobleem en het is ook belangrijk om dat te erkennen. Je mag echter nooit denken dat jouw misstappen het vreemdgaan van je partner rechtvaardigen.
   
 • Als jij te druk bezig bent jezelf de zwarte piet toe te spelen, dan houd je je partner de hand boven het hoofd en het is niet de bedoeling dat je je partner makkelijk weg laat komen met zijn ontrouw. Het is belangrijk om ook het gedrag van je partner aan te kaarten.


Ga niet obsederen over de derde partij
Als je jezelf zo snel mogelijk gek wilt maken, dan kun je miljoenen vragen stellen over die andere man of vrouw, kun je zijn/haar Facebook profiel urenlang gaan bekijken of misschien zelfs proberen in levenden lijve een glimp van hem/haar op te vangen.

Je denkt misschien dat je erachter kunt komen wat er aan de relatie mankeerde door alles over de derde partij aan de weet te komen, maar het zal je juist helemaal geen antwoorden verschaffen. Sterker nog, dat zal je alleen maar meer pijn doen.

 • Als een partner een affaire heeft, dan gaat het haast nooit om die derde persoon. Tenzij de partner denkt dat hij/zij oprecht een betekenisvolle relatie met diegene heeft opgebouwd iets dat minder vaak voorkomt, is het vreemdgaan zelf vaker een uiting van de onvrede over zichzelf of het huwelijk. Als jij je te veel bezighoudt met die andere man of vrouw, dan zul je niet genoeg aandacht kunnen besteden aan je echtgenoot of jullie relatie.
   
 • Hoewel het je troost kan bieden om een paar dingen over de affaire te weten, wil je hoogstwaarschijnlijk niet téveel aan de weet komen. Je hoeft niet te weten hoe hij/zij eruitziet, wat hij/zij voor werk doet of wat dan ook. Dergelijke details zullen je namelijk alleen maar afleiden en kunnen ervoor zorgen dat jij je slecht gaat voelen over jezelf. Dat is het absoluut niet waard.


Probeer het niet te rationaliseren
Hoewel je misschien denkt dat je je over de affaire heen kunt zetten als je een logische verklaring voor het vreemdgaan kunt vinden, als je partner zich bijvoorbeeld machteloos voelde na het verlies van zijn baan of als je vrouw de verleiding niet kon weerstaan omdat een andere man zo hard zijn best voor haar deed, heeft het geen zin om zin te zoeken in onzin.

Accepteer dat je gekwetst bent en dat je een manier moet vinden om verder te kunnen gaan, maar denk niet dat smoesjes verzinnen voor je partner je daarin zal helpen.

 • Wat er door het hoofd van je partner speelde toen hij/zij besloot om vreemd te gaan, tart elke logica.
  Verspil niet te veel tijd aan het bedenken van de perfecte redenen voor het vreemdgaan; werk er liever aan om vooruit te kunnen kijken en deze situatie achter je te laten.


Hang het niet aan de grote klok
Je zou je ontzettend gekwetst en boos kunnen voelen en mogelijk zelfs de drang kunnen hebben om het al je familieleden en beste vrienden te vertellen. Om je hart echt te kunnen luchten, zou je zelfs de drang kunnen krijgen om op social media te posten dat je partner vreemdgegaan is.

De kans is echter aanwezig dat je je weer met hem/haar zult willen verzoenen en wilt proberen om de relatie te herstellen. Als dat het geval is en je het vreemdgaan van je partner al aan de grote klok gehangen hebt, dan dien je je bewust te zijn van het feit dat iedereen de rest van jullie leven anders naar je partner zal kijken.

In plaats van het jan en alleman te vertellen, doe je er goed aan om het alleen aan mensen te vertellen met wie je echt een hechte band hebt en van wie je echt denkt dat ze je hier doorheen kunnen helpen.

 • Als je iedereen vertelt wat er gebeurd is, dan zal dat in eerste instantie misschien opluchten. Die opluchting zou echter al snel plaats kunnen maken voor pijn en spijt. Je realiseert je namelijk misschien niet dat je nog niet klaar was voor ieders advies of oordeel.
   
 • Als je ervoor kiest om je beste vrienden over je partners ontrouw te vertellen, doe dat dan voorzichtig, zeker als je nog niet zeker weet wat je eraan wilt doen. Als je vrienden denken dat jij je partner absoluut zult verlaten, dan zouden ze je zomaar duizend–en–een dingen kunnen vertellen die ze niet leuk aan hem/haar vonden. Dat zal er zeker niet voor zorgen dat jij je beter gaat voelen. Bovendien zou het op den duur tot ongemakkelijke situaties kunnen leiden als je besluit om de relatie alsnog in stand te houden.


Maak je niet te druk om wat je vrienden en familie ervan zullen denken
Naast dat je niet iedereen zou moeten vertellen wat er gebeurd is, dien je je ook niet te druk te maken over wat de mensen die je het wel vertelt over de affaire zullen denken.

Hoewel deze mensen je misschien nuttig advies zouden kunnen geven, gaat het vooral om wat voor jou het beste is. Maak je daarom geen zorgen over wat mensen van jouw besluit zullen denken, ongeacht of je besluit om de relatie in stand te houden of om bij je partner weg te gaan.

Het gaat er niet om wat de rest van de wereld denkt. Laat het oordeel van anderen jouw besluitvorming niet vertroebelen.

 • Praten met de mensen in je omgeving kan je helpen kracht te verzamelen en zal je wellicht ook van nieuwe inzichten kunnen voorzien. Weet echter dat hun meningen die van jou nooit kunnen of mogen vervangen.


Maak geen grote beslissingen zonder eerst op de situatie te reflecteren
Hoewel je misschien denkt dat je je koffers wilt pakken of je partner op de stoep wilt zetten zodra je erachter komt dat hij/zij is vreemdgegaan, is het belangrijk om wat meer tijd te nemen om erover na te denken.

Je kunt vanzelfsprekend een poosje afstand nemen van je partner, maar voorkom dat je gelijk zegt een scheiding te willen of drastische maatregelen neemt.

Gun jezelf de tijd om te reflecteren op wat er gebeurd is en na te denken over wat het beste voor jou en de relatie is; doe geen dingen waar je later misschien spijt van zult krijgen.

 • Hoewel het soms goed kan zijn om even pauze te nemen, dien je te voorkomen dat je gelijk om een echtscheiding vraagt zodra je erachter komt. Je dient je instinct in dezen te overwinnen en te wachten totdat je alles op een rijtje gezet hebt voordat je definitief een punt achter de relatie zet.


Straf je partner niet

Hoewel het goed zou kunnen voelen om gemeen te doen tegen je partner, hem/haar dingen te ontnemen die hij/zij leuk vindt of zelfs uit wraak zelf een affaire te beginnen, zal dit soort gedrag jou geen goed doen.
Het zal de relatie ook absoluut niet verder helpen.

Natuurlijk kun je je gekwetst en ellendig voelen, kun je een poosje kortaf zijn tegen je partner en kun je een poosje afstand nemen, maar ga niet actief op zoek naar manieren om hem/haar zich slechter te laten voelen.
Als je dat namelijk wel doet, dan zullen jullie je allebei vreselijk gaan voelen.

 • Het straffen van je partner zal er alleen maar voor zorgen dat jij nog bitterder wordt en zal de relatie nog slechter maken. Het is prima om wat tijd uit elkaar te blijven en iets killer of afstandelijker te zijn dan normaal, maar actief je best doen om zo wreed mogelijk te zijn, zal jullie niet verder helpen.


Bron

Gerelateerde artikelen

FemNa40