De betekenis van positieve emoties

Lichaam en geest zijn één, dat wisten de oude meesters al meer dan duizend jaar geleden.

De laatste jaren is men ook in de wetenschap bezig dit samenhang te ontrafelen.

Tussen lichaam en geest in staat het centrale zenuwenstelsel, dat zowel de signalen vanuit het lichaam als ook vanuit de psyche moet verwerken. Als er tegenstrijdige signalen worden ontvangen,
zit je ineens niet lekker in je vel.

 

Gezondheid heeft dus naast voeding en beweging nog een 3e variabel: emotionele balans en geluk. Wil je emotioneel in balans zijn, is het belangrijk om voldoende positieve emoties te ervaren. In de Positieve Psychologie spreekt men van de positiviteitsratio. Volgens dit concept zou men om te kunnen floreren 3 positieve tegen 1 negatieve emotie moeten voelen. 

Positieve emoties

Kijk naar de volgende 10 positieve emoties en ga na of je één of meerdere van deze emoties ervaart, hoe vaak en in welke situaties. Wat kun je doen om vaker deze emoties te voelen?

1. Vreugde
2. Dankbaarheid
3. Sereniteit
4. Belangstelling
5. Hoop
6. Trots
7. Plezier
8. Inspiratie
9. Bewondering
10. Liefde

Na deze emoties is veel onderzoek gedaan en het is gebleken dat het ervaren ervan goed is voor je gezondheid. Het effect ervan is het versterken van je weerbaarheid door een beter functioneren van je immuunsysteem,
het verlagen van je bloeddruk en van je stressniveau. Tevens zorgen positieve emoties voor een betere genezing bij ziektes. De indirecte effecten zijn dat gelukkige mensen in het algemeen actiever zijn en een gezondere leefstijl aanhouden.

Meer informatie over geluk vind je op de website van de Gelukscoach Rotterdam: gelukscoach-rotterdam.nl

Gerelateerde artikelen

FemNa40