Kleine beetjes geluk kopen…

Er is op verschillende manieren geprobeerd om de relatie tussen geluk en geld te onderzoeken. Eén manier was om het geluk van de inwoners van een land te vergelijken met het inkomensniveau van een land.

Uit dat onderzoek bleek dat mensen alleen gelukkiger worden van geld als dat geld bijdraagt aan het vervullen van hun basisbehoeften, zoals onderdak, voedsel en kleding.

Wie niets te eten heeft, is blij als hij meer geld heeft, zodat hij meer eten kan kopen.

 

Basisbehoeften

In rijkere landen draagt meer geld nauwelijks bij aan het geluk. Als we eenmaal onderdak, voedsel en kleding hebben, worden we niet gelukkig van nog meer spullen.

Behalve onze basisbehoeften, hebben we op zich dus weinig spullen nodig om gelukkig te zijn. Je kunt daarom eerder stellen dat armoede ongelukkig maakt.

Nieuwe aankopen

Geld op zich of bezittingen maken niet gelukkig. Een nieuwe aankoop vervaagt gauw en je bent er snel aan toe om weer iets nieuws te kopen en het gevaar loert om jezelf te vergelijken met anderen: wie heeft nu de mooiste auto, huis of sieraden… en van vergelijken word je juist weer ongelukkig.

Lotto winnen

En als je de lotto wint? Het bleek dat de mensen direct na het winnen van de loterij wel degelijk veel gelukkiger waren.
Na verloop van tijd nam dit echter weer af en op den duur zaten ze weer op het geluksniveau dat ze voorheen hadden.

Het effect van het winnen van een loterij duurde ongeveer twee jaar. Op basis daarvan is het goed voor te stellen hoelang men gelukkig blijft na een salarisverhoging van honderd euro.

Geluk kopen

Uit recent onderzoek blijkt echter ook, dat geld wel degelijk gelukkig kan maken, maar het gelukseffect is afhankelijk van de manier hoe je je geld spendeert.

Als je geluk wilt kopen, doe dan het volgende:

  • Koop geen bezittingen, maar beleving. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat beleving en niet zozeer bezit, bijdraagt aan het geluksgevoel (Van Boven 2003). Bij een beleving bestaat de kans dat deze gedeeld wordt. De binding door de positieve emoties versterkt de band tussen de aanwezigen. Je bent de som van je belevingen en niet van je bezittingen.
  • Koop veel kleine belevingen. Veel zaken waar je plezier aan kunt beleven kosten nauwelijks tot geen geld, maar als je er geld aan uit kunt geven, doe dat dan aan veel kleine dingen. Een interessant onderzoek laat namelijk zien, dat zij die zich regelmatig trakteerden op kleine zaken als een picknick, begeerde dvd's of zo nu een dan een bijzondere koffie, tevredener waren met hun leven. Het is de cumulatie van kleine beetjes positieve emoties, die leidt tot meer geluk en niet zozeer die ene klapper.
  • Doe iets samen of geef geld aan iemand ander. De regel van kleine beetjes lijkt nog versterkt te kunnen worden door het doel. Als men het geld uitgeeft aan zichzelf, dan leidt dat zeker tot een positieve emotie. Geld uitgeven aan een ander,
    blijkt voor velen het geluksgevoel nog verder op te stuwen (Aknin LB 2012).

http://www.ted.com/talks/michael_norton_how_to_buy_happiness.html

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Leef je leven!

Door:

Waar mensen het meeste spijt van hebben op hun sterfbed. Wist je dat mensen meer spijt van dingen hebben die ze niet gedaan hebben dan van dingen die ze fout gedaan hebben?

Lees verder

FemNa40