Leef je leven!

Waar mensen het meeste spijt van hebben op hun sterfbed. Wist je dat mensen meer spijt van dingen hebben die ze niet gedaan hebben dan van dingen die ze fout gedaan hebben?

De basis van dit artikel is het boek van Bronnie Wares 'Regrets of the Dying'. Zij is een verzorgster, die vele jaren in de palliatieve zorg heeft gewerkt en mensen heeft begeleid, die nog maar een paar weken te leven hadden.

Zij heeft de mensen geïnterviewd en gevraagd waar ze het meeste spijt van hadden en er kwamen steeds weer dezelfde antwoorden.

 

Top 5

Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn eigen leven te leiden en niet het leven dat anderen van mijn verwachtten. Dit was de meest genoemde spijtbetuiging. Als het leven bijna afgelopen is, realiseer je ineens hoeveel dromen onvervuld zijn gebleven. De meeste mensen hebben niet eens de helft van hun dromen waargemaakt en moesten erkennen, dat dit het resultaat was van hun eigen keuzes die zij maakten.

Ik wilde dat ik niet zo hard had gewerkt. Dit was een spijtbetuiging van alle mannen. Zij hebben de jeugd van hun kinderen gemist en de vriendschap van hun partners.

Ik wilde dat ik de moed had gehad om mijn werkelijke gevoelens te uiten. Veel mensen onderdrukten hun emoties om de gevoelens van anderen niet te kwetsen. Daardoor zijn ze minder authentiek geweest en hebben zich neergelegd bij de middelmatigheid van hun bestaan of zijn ziek geworden.

Ik wilde dat ik meer contact had onderhouden met mijn oude vrienden. Mensen merken eigenlijk pas heel laat hoe belangrijk oude vrienden zijn en in de laatste weken van hun leven was het meestal niet meer mogelijk om het contact te herstellen. De meesten mensen waren zo gevangen in hun eigen leven, dat ze de oude vriendschappen hebben laten versloffen. Iedereen die in het sterven ligt, vermist zijn vrienden.

Ik wilde dat ik mezelf had toegestaan om gelukkig te zijn. Veel mensen realiseren zich tot het eind niet dat geluk een keuze is. Zij zijn blijven hangen in oude patronen en gewoontes. De macht der gewoonte overspoelde hun emoties alsook hun fysiek leven. Angst voor verandering heeft hun laten voordoen dat ze gelukkig waren.

Als je op je sterfbed ligt, is wat anderen van je dachten onbelangrijk geworden. Jij hebt dan vooral spijt van de dingen die je niet gedaan hebt. Wat zou je graag nog willen doen? Waar verlang je naar? Jouw verlangen wijst je de goede richting. Het leven bestaat uit keuzes. Waar kies jij voor?
 
Oefening 
Ga op bed liggen en stel je voor dat je op je sterfbed ligt. Waar zou je dan spijt van hebben? Schrijf je wensen op en maak gebruik van de mogelijkheden die je nu nog hebt om je wensen te vervullen.
 
Wil je meer weten over geluk en hoe je meer voldoening kunt ervaren, kom dan naar de introductieles van de cursus
'Leven vanuit je hart' op 14 september in Rotterdam. Meer info: www.gelukscoach-rotterdam.nl.

Gerelateerde artikelen

Kleine beetjes geluk kopen…

Door:

Er is op verschillende manieren geprobeerd om de relatie tussen geluk en geld te onderzoeken. Eén manier was om het geluk van de inwoners van een land te vergelijken met het inkomensniveau van een land.

Lees verder

Wat is geluk?

Door:

Als gelukscoach krijg ik vaak de vraag 'wat is geluk?' Grappig he? Verondersteld dat vele mensen op zoek zijn naar geluk, weten ze blijkbaar toch niet wat het is.

Lees verder

FemNa40